PRIMED Shea Butter organic- svojstva i način korišćenja

10/17/2015


U proteklih par meseci prilikom kupovine proizvoda za negu lica i tela, osvrnula sam se na istraživanje i korišćenje organskih, domaćih proizvođača ulja i maslaca, koji se mogu pronaći u našim prodavnicama zdrave hrane. U maloj, ali veoma dobro snabdevenoj radnji na Vidikovačkoj pijaci, uvek pronađem pregršt novih proizvođača ulja, butera, maslaca, začina i raznih popularnih zdravih suplemenata za podizanje imuniteta i dodataka za poboljšavanje zdravlja čitavog organizma. Obožavam da se prošetam do nje, jer uvek saznam nešto novo od njihovih prodavaca koji jako dobro poznaju materiju svog posla i veoma su ljubazni, što lično jako cenim i poštujem, i zbog čega im se rado vraćam.

Shea butter ili shea maslac sam počela da koristim negde u aprilu ili maju mesecu ove godine, jednog drugog domaćeg proizvođača, koga ću u drugom postu da predstavim, isključivo u tom momentu za negu tela i na mestima gde imam strije. Za veoma kratko vreme sam ga toliko zavolela, da sam počela da ga koristim u zamenu za ulja ili kreme za negu lica, koje sam do tada koristila.
Od tada, pa do dan danas, redovno se mažem ovim butterom i trenutno sam u procesu da istražim što više načina na koji mogu da ga koristim i sa kojim sastojcima mogu da ga kombinujem.

Šta je to SHEA BUTTER? •

Toliko se priča o njemu, nezaobilazan je sastojak mnogih kozmetičkih preparata danas, a prava njegova svojstva i način primene, malo ko da poznaje.


Shea butter, puter ili maslac dolazi nam iz Gane, samo ime shea znači ''sveto'', a on predstavlja produkt plodova afričkog shea drveta.
Maslac je veoma bogat vitaminima A, E i F, proteinima, mineralima, sadrži i velike količine nezasićenih masnih kiselina.
U kombinaciji sa zasićenim, predstavlja odličan dodatak u zaštiti kože od spoljašnjih faktora koji utiču na njene promene, stvarajući površinski film.
Shea maslac možete naći u dva oblika: nerafinisanom - koji se lako prepoznaje po žućkastoj boji i rafinisanom - koji je bele boje. Nerafinisani ukoliko pronađete, za nijansu je bolji od rafinisanog, zbog svoje još šire upotrebe i namene, ali u suštini bitno je da su oba oblika sigurna u korišćenju i ne izazivaju bilo kakav ne željeni efekat u vidu alergija ili iritacija.

On se baš i koristi u te svrhe, nakon brijanja ili depilacije, takođe i kod različitih vrsta kožnih oboljenja u vidu seboreje, psorijaze, atopijskog dermatita ili akni.
Odličan je za ublažavanje već nastalih mladih strija ili u prevenciji strija tokom trudnoće. Ukoliko želite da sprečite preventivno znake starenja u vidu bora se takođe koristi jer je pogodan i za veoma osetljivu kožu u predelu oko očiju.
Tokom leta se koristi pre sunčanja, nanošenjem na kožu i kosu, jer štiti od UV zraka, a kosu od morske soli i isušivanja. Pored toga što štiti kožu od isušivanja, potpomaže i u regeneraciji jer duboko prodire u kožu, zbog čega se koristi i kod ublažavanja opekotina.

Kao što vidite, njegova upotreba je raznovrsna i široka, zbog čega se često i koristi kao dodatak sa drugim uljima u pravljenju maski za kosu, kao pakovanja bez ispiranja na krajevima kose ili sa dodatkom kokosovog ulja, lavande u pravljenju buttera za kožu tela.


PRIMED je naš domaći proizvođač, koji poseduje visokokvalitetne proizvode na bazi pčelinjeg voska, koji se koriste kao dijetetski suplementi, u prevenciji ili u lečenju težih oboljenja, zbog toga što se veoma brzo apsorbuju u organizmu.
Organskog su sastava i samim tim ne postajete zavisnik od ovih preparata. U svom asortimanu poseduju još i 100 % Shea Butter koji vam danas predstavljam, rafinisano kokosovo ulje, jojobino i nevenovo ulje od 50 ml.

Proizvod se nalazi u staklenoj teglici, sa poklopcem koji ima sigurnosnu gumu koja skoro hermetički zatvara teglu od prisustva vazduha. U njemu se nalazi 120 ml proizvoda.




Ovaj maslac sadrži u sebi sitne granulice, koje se osete pod prstima dok je puter još u čvrstom stanju. Nakon dodira sa prstima i u toku same aplikacije, on se topi i počinje da se razliva po površini kože. Zbog toga je neophodno da malu količinu uzmete i počnete da blagim, kružnim pokretima utrljavate u kožu, koja će maslac za par sekundi upiti i time razbiti poslednju grudvicu.


Ne ostavlja tragove na odeći . Koža je neverovatno mekana, lični utisak da je čak i više, nego nakon korišćenja kokosovog ulja. Tako mekana i glatka, ostaje u toku 24 h što me je posebno oduševilo. Vremenom, uz redovnu upotrebu buttera, koža postaje baršunasta, sa ujednačenom prirodnom pigmentacijom. Ublažava vidljivost bilo kakvih fleka od akni, od štećenja sunca, što odaje utisak negovane i lepe kože. Sprečava isušivanje kože od dugog boravka u zatvorenim prostorijama, gde je vazduh suv, zagušljiv ili od vetra.



Shee butter je potpuno bezbedan za primenu na koži oko očiju, nema iritacija, pečenja, crvenila ili pojačanog suzenja oka. U jednom aktu mogu da se namažu usne i koža vrata, zajedno sa licem, pri tome da se dobro izmasiraju. Usne su nakon toga mekane, odličan je kao zamena za labelo, štiti dugo od isušivanja i dehidratacije, naročito na ovakvom vetru. Nema površinski film kao kod balzama koji sadrži vosak, već se brzo stopi sa kožom i učini ih prirodno nahranjenim i svežim, dajući im prirodnu zaštitu.
Kada se koristi za telo, treba obratiti pažnju na kožu laktova, kolena i stopala, jer ga brzo upiju, dugo ostaje mekana na tim mestima i nije gruba.
Na kosi ga nisam koristila, ali ću ga sigurno i u te svrhe uskoro uptrebiti.



Cena buttera je raznolika, što zavisi od prizvođača, količine i porekla. U radnji na Vidikovcu sam platila ovaj maslac 650 RSD, a u njihovoj zvaničnoj apoteci košta 590 RSD.
Primed ima svoju apoteku koja se nalazi u T.C. Milenijum u Knez Mihajlovoj, a njihova ostala prodajna mesta možete pogledati na njihovom -> SAJTU.

Da li vi koristite shea butter i koji je vaš predlog za upotrebu istog?

You Might Also Like

5 comments

  1. Ne, ali nakon ovog članka već sam ga svrstala na popis za kupovinu. Čini se izvrsnim!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Misha! ♥ Svakako, verujem da ce ti odgovarati i uverena sam da ces ga brzo zavoleti! :)

      Избриши
  2. Ovaj proizvod sam koristila letos na moru umesto mleka za telo , stvarno je koristan i detaljno opisan u ovom clanku.

    Takodje se moze nabaviti u TC Milenijum , u jednom prodavnici u prizemlju gde se prodaje Lipo kozmetika.

    Svaka preporuka :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno na pruzenoj informaciji i podeljenom iskustvu! ♥ Jako mi je drago, kada procitam, da se vecina zena sada sve vise okrece prirodnoj kozmetici, narocito ovakvoj vrsti kao sto je shea butter. :)
      Sve najbolje u daljem negovanju! ;) ♥

      Избриши

Subscribe