The Konjac Sponge - konjak sunđer od bambusa za masnu i problematičnu kožu

3/30/2016


U današnjem postu želim da vam predstavim jednu vrstu kozmetičkog proizvoda koji je za kratko vreme, sa moje strane, postao voljen i neizostavan u svakodnevnom negovanju kože lica. Po naslovu, već znate da se radi o jednom specifičnom sunđeru, koji je u poslednje vreme inspirisao veće drogerije i parfimerije, da pod svojim imenom lansiraju sličan proizvod. Iskrena da budem, o ovom sunđeru ništa nisam znala sve do prošle godine, kada sam na AliExpressu istraživala četke, a onda se tu ušunjao ovaj neobični proizvod. Zbog toga mi se ovaj sunđer učinio jako zanimljivim, što me je motivisalo da više istražim o njemu i proverim da li postoje originalni proizvođači. 



Prvo sam potražila recenzije na youtubu, zanimalo me je kako izgleda u pravoj formi, kakvi su utisci i koji brendovi ga podržavaju. Kasnije sam na popularnim sajtovima za kozmetiku, poput Feeluniqua, Look Fantastic , uspela da pronađem brend koji se bavi izradom samo ove vrste sunđera, obogaćen različitim sastojcima za određeni tip kože. Spazila sam, da na našem sajtu Makeup Plaza, takođe možemo naći ovu kompaniju,  ali po nešto višoj ceni.

 Konjac ("Konnyaku"), jeste jedna vrsta krompira koji raste divlje, ispod zemlje, na velikim nadmorskim visinama. Veruje se da je prvo otkriven u Indoneziji, da bi preko Kine stigao u Japan. 

U Japanu se preko 1.500 godina koristi u tradicionalnoj kuhinji, na nekim mestima se koristio kao lek, danas svoju upotrebu pronalazi i kao dijetalni suplement. 

Razlog za to su njegovi sastojci: 

- sadrži veoma malu kalorijsku vrednost
- sačinjen je od 97% vode
- uz vitamine ( A, B1, B2, B6, B 12, C, D, E )
- lipide, potrebne masne kiseline i prirodne minerale ( cink, magnezijum, gvožđe, bakar). 

Sa takvim prirodnim sastojcima, pored zdrave ishrane i farmacije, našao je počasno i zavidno mesto u negovanju kože.



Ovaj sunđer sadrži takva fibrinska vlakna, koja i pod jačim pritiskom, neće oštetiti vašu kožu. Takva sposobnost je odlično prihvaćena i kod najmlađih korisnika, beba. Veoma je nežan za takvu osetljivu, mladu kožu, vlakna je odlično čiste zbog čega se može upotrebljavati i kod ostalih tipova kože. 

The Konjac Sponge Co je brend, čiji sunđeri sadrže visok nivo čiste vode, koja se može naći na ostrvu Jeju u Severnoj Koreji. Proizvod nije testiran na životinjama, ne sadrži ulja životinjskog porekla niti masti, oslobođen je od sintetičkih dodataka.  Ručno se proizvode, jedan po jedan, što je daleko teže, ali ta metoda bitno utiče na kvalitet finalnog proizvoda.


Slika preuzeta sa sajta - www.japanesekonjacsponge.com

Većina brendova ga proizvode u standardnom obliku, međutim u poslednje vreme neke kompanije dizajniraju zanimljive oblike kako bi se možda isticale na tržištu, uz to osluškivale želje kupaca i samim tim olakšale pristup manje dostupnim regijama na licu.

Konjac sunđer se proizvodi od:

bambusa - za masnu, problematičnu kožu,

◘ od francuske zelene gline - za mešovitu / kombinovanu kožu,

◘ od francuske crvene gline - za suvu kožu,

◘ od francuske roze gline - za devitalizovanu, umornu kožu, 

čist Konjac - za sve tipove,

◘ sunđer za bebe, predoređen za novorođenče. 

"Konjak sunđer od bambusa sadrži aktivni ugalj bogat mineralima, koji dubnski čiste pore na koži, eliminiše mitisere i prljavštinu tako što apsorbuje višak masti sa kože i toksine.Kao prirodni antioksidant ubija uporne bakterije koje izazivaju akne i to je prirodni efektivni tretman za sve one koji imaju problematičnu kožu. Kako je bambus zapravo trava, odlikuje se ekstremno brzim rastom." - izvor sa sajta. 

Koje su pozitivne strane Konjac 
sunđera?

namenjen je svim tipovima kože, za sve uzraste;

možete ga sterilisati - potopljenog u činiju sa vodom na nekoliko minuta staviti u mikrotalasnu, zatim izvaditi i pustiti da se prirodno suši na tamnom mestu;

prati dečiju kosu - natopiti ga u vodu, iscediti po kosi;

odličan je za osetljivu kožu, sklonu ekcemima jer ne sadrži hemikalije koje mogu stvoriti iritacije na koži;

za kupanje novorođenčadi, koža bebe je veoma osetljiva zbog čega se ne preporučuje korišćenje veće doze šampona u kombinaciji sa sunđerom. Bilo bi najbolje da se upotrebljava samo sunđer;

poboljšava cirkulaciju kože glave u proređenom kosmatom delu. Kružnim pokretima uz pomoć sunđera, vrši se eksfolijacija i uklanjanje mrtvih ćelija, što omogućava oslobađanje kutikule koja je prouzrokovala poteškoće u rastu dlake; 

može se svakodnevno koristiti, u jutarnjoj i večernjoj rutini;

omogućava nežno, ali duboko čišćenje kože, uklanjanje uzročnika u nastanku akni i infekcija;

napravljen je od prirodnih mineralnih, biljnih sastojaka, nije testiran na životinjama, ne sadrži alkohol ni sintetičke mirise. 




Kako se priprema?

Sunđer dolazi upakovan u hermetički zatvorenoj plastičnoj kesi ( sadrži upustvo), sa providnim delom kroz koji možete videti njegov oblik, boju i da li je proizveden sa sastojkom koji ste poručili. Možda se u prvi mah iznenadite njegovom veličinom, jer je dimenzije nešto veće od bebine pesnice (8 cm) , suv, čvrst i lagan pri držanju. 





U mlakoj vodi držite ga par minuta (preporučljivo je tri do pet), sačekate da sunđer upije dovoljno vode, dok i središnji deo ne bude mekan. Kada je ovako nov i skroz osušen, pod prstima imate utisak kao da je napravljen od čvršćeg, izgužvanog, debljeg kartona, sa malim rupicama po sebi, koje će se proširiti vremenom od korišćenja, što će ujedno biti i znak da ga promenite. Kada nabubri spreman je za upotrebu. 




Donja, ravna površina koju nazivam"radna", glavna je pri upotrebi i sa njom se postužu predloženi rezultati. Konveksna strana služi za oslanjanje prstiju, ona omogućava kontrolisanje pokreta, jačinu i stabilnost samog sunđera pri radu. Konac koji predstavlja dodatak, dodatno pospešuje ove uloge i uz to omogućava da se sunđer okači prilikom sušenja.

Kako ga koristim?

Prvo, sa relativno mlakom vodom pokvasim lice bez šminke. Pripremljeni sunđer kružnim, cirkulišućim pokretima, pri srednjoj jačini, masiram svaku regiju posebno, obraćajući pažnju naročito na problematičan deo. Pokrete intuitivno raspoređujem, niste ograničeni vremenom, jer ćete i sami primetiti kada sunđer više nije toliko vlažan, a koža će postati blago rozikasta. Tada i možete da prestanete sa upotrebom. Mislim da je minut sasvim dovoljan. Važno je napomenuti, da se može sa njim čistiti i tanka i nežna koža oko očiju, tj. koža očnih kapaka. Ne iritira oči. 
Prilikom korišćenja, imala sam osećaj kao da ostavlja neku sluz na površini kože, a takva mi se učinila i radna površina sunđera. Međutim, nikakav tečni sastojak nije izlazio iz sunđera, nego je sam sastav sunđera stvarao takav utisak ( ipak je u pitanju krompir). To mi nije smetalo, jer nije ostavljao lepljiv efekat, čak naprotiv, koža sve to brzo upije. Kapljice vode nisu prisutne zbog čega vam nije potreban peškir. Upotrebom sunđera, vremenom, on gubi ta svoja svojstva. Ako uz sunđer koristite i neki tečni hemijski proizvod za čišćenje lica, skraćujete životni vek sunđera.






Efekat nakon pranja je neverovatan, koža je tako mekana, glatka, blistava, blago rozikasta, nemam osećaj da mi je koža suva i zategnuta, već dobro hidrirana i pripremljena. Odlično uklanja sebum koji se lučio u toku dana ili ostatke noćne kreme, pore koje su prividno bile čiste, sada su potpuno očišćene jer je pomogao da sva prljavština izađe na površinu izvodnog kanala. Pore nisu fizički nisu smanjene, ali vizuelno deluju manje, pa ih tečni puder neće naglašavati.



Glina je uticala da mi se hormonski upalni procesi u predelu brade vidno smire, alergija nastala u toku januara se mnogo brže povukla, pigmentacija od prethodnih bubuljica se brže izgubila i smanjilo se stvaranje novih potkožnih mitisera. Bitno je uticao i na nivo lučenja sebuma, tako da je T zona lica, matirana i ne ostavlja mastan trag na maramici. 
Zbog kružnih pokreta, cirkulacija mi se dosta poboljšala, što je rezultiralo ujednačenim tenom. Takođe je bitno uticala na svežinu, elastičnost i blistavost kože. 






Uvek nakon upotrebe, pređem hladnom vodom po licu, bez ikakvog dodira sa rukama, samo površinski vodom, koliko da se pore zatvore. Odmah nakon toga, sunđer držim pod mlazom vode, kako bih ga temeljno isprala i pripremila za sledeće korišćenje. Veoma je bitno da ovaj sunđer ne uvrćete, već ga između dlanova postavite i pritisnete, jer ga tako manje fizički oštećujete, a samim tim produžavate njegovu trajnost. Možete ga čuvati u frižideru ili na nekom zaštićenom mestu, kako se ne bi izlagao dnevnoj svetlosti jer i taj efekat utiče na njegov kvalitet. Odgovara mu i ako ga stavite na peškir. Ja sam mom našla mesto na plastičnom držaču za sapun, koji uvek operem, obrišem i odložim u ormarić, kako ne bi bio izložen prašini, bakterijama iz kupatila i dnevnoj svetlosti. 




Potrebno mu je 24 h da bi počeo polako po obodu da se suši, površina je kasnije vidno suva, ali je unutrašnji deo i dalje vlažan. Rok trajanja mu je tri meseca, što možete produžiti u zavisnosti od toga kako se odnosite prema njemu i koliko ga često koristite. Lično ga upotrebljavam svaki dan, ako ne ujutru onda sigurno uveče, nekada i dva puta dnevno, što mi mnogo više odgovara od gelova za čišćenje lica. Do sada sam ga dva puta koristila sa hemijskim proizvodima, time mu otupela efekte i od tada rešila da više neću kombinovati, već koristiti čisti sunđer. Sunđer je olakšao čišćenje potkožnih mitisera, tj.cisti koje nisu imale izvodni kanal. Burne reakcije u prvih nekoliko dana od korišćenja se nisu javile, možda je bila jedna, ali ne znam da li bih mogla njemu to da pripišem. Više mi je kožu umirio, ublažio postojeće promene i popravio stanje i kvalitet, nego što je doveo do nekog neželjenog dejstva. Takođe, više nemam potrebu da radim pilinge, kada on to sve sjajno odradi.

Toplo ga preporučujem, iskreno mislim da ću ga rado ponovo kupiti jer se pokazao boljim od električne četke za lice. Kod ovog proizvoda nisam imala nikakve nedoumice niti pitanja kako će mi odgovarati, već sam jedva čekala da ga isprobam.  

Cene Konjak sunđera se kreću od 1.400 RSD ( kao što je na sajtu Makeup Plaza) , a negde oko 900 RSD, kao što sam ja to kupila uz popust na sajtu Feelunique. Međutim, taj divni sajt nam je podigao cenu isporuke na 60 e (za besplatan šiping), što me je jako začudilo. Pitala sam se da li je to možda dogovor sa našom poštom, jer za njihov paket iznad 20 e ništa našoj carini nisam platila. Ostavljam vremenu da to reši, a do tada ću sledeći potražiti na sajtu Look Fantastic koji je takođe povoljan, a konjak na tom sajtu iznosi oko 1000 RSD. 

Od skora ovakav sunđer možete potražiti i u našoj Sefori, po ceni oko 800 RSD ili u DM-u, iz njihove linije Ebeline, stigao je od zelenog čaja, po ceni od 300 RSD. 



Da li ste probale ovakav tip sunđera i kako vam se čini predloženi?






You Might Also Like

11 comments

  1. Draga Jovana, ovo je najkompletnija i najbolja recenzija konjac sunđera IKADA! Bravo! Baš si me oduševila. Inače sam pročitala hrpu članaka, pogledala nebrojeno videa na temu ovog čuda, ali ni jedno od toga nije ovako dobro objasnilo šta je konjac i kako se koristi. Svakako delim dalje, odličan post!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Misha, hvala mnogo na tvojoj iskrenosti, podeljenom misljenju i lepim recima. ♥ Jako mi je drago, ako je ovaj post olaksao da doneses krajnju odluku za kupovinu i koriscenje sundjera, za koji verujem da ce ti prijati i odgovarati. Zaista je divan. Srdacan pozdrav i veliki zagrljaj zahvalnosti saljem. \O/ ♥ :*

      Избриши
  2. Jao bas sam kupila taj Ebelinov pre neki dan i radujem se sto cu konacno da ga isprobam. Na AliExpresu ima raznih i to za jos manje para pa planiram i odatle da narucim neki.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odlicno, bas se radujem recenziji, verujem da ces i u njemu uzivati. Srdacan pozdrav i hvala na podeljenom misljenju! ♥ :*

      Избриши
  3. Nisam imala prilike da probam, ali citam dosta o njemu, pa bih ga probala-recimo onaj za devitalizovanu kozu

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verujem, sve je popularniji, sto mi je jako drago. Jos mi je draze, sto se prodaju po povoljnoj ceni, tako da ga vecina moze probati. :) Ukoliko se opredelis za kupovinu, verujem da neces pogresiti. ♥

      Избриши
  4. Uuuu, ovo me jako zanima! :) Stavljena je u wishlistu. Super ti je recenzija, sve si lepo opisala i objasnila, i vrlo me zainteresovala! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno na podeljenom komentaru i misljenju, jako mi je drago ako je stavljen u wishlistu, jer verujem da ces ga zavoleti :) ♥ Srdacan pozdrav! :*

      Избриши
  5. Delimo isto misljenje :) oddddlicna recenzija, definitivno si me ubedila da ga kupim!

    ОдговориИзбриши
  6. Sjajna recenzija! Ja sam za probu uzela Ebelinov, ali svakako planiram da naručim i jednu od obogaćenih, originalnih verzija :)

    ОдговориИзбриши
  7. Sjajna recenzija! Ja sam za probu uzela Ebelinov, ali svakako planiram da naručim i jednu od obogaćenih, originalnih verzija :)

    ОдговориИзбриши

Subscribe