Čista, blistava i sveža koža: Burra micelarna voda

12/20/2016


Micelarna voda je vrsta rastvora koji se u kozmetici koristi za čišćenje kože lica od šminke, ulja, masnoće, prljavštine. Osnovu micelarne vode čine molekuli surfaktanti. Ti isti surfaktanti se nalaze u sapunima, šamponima, detrdžentima. Sam surfaktant je molekul koji ima dva kraja, sa jedne strane je takozvana hidrofilna glava, a na suprotnoj strani je lipofilni rep. Ti surfaktanti se međusobno organizuju u loptaste molekule koji se zovu micele, a sve micele su organizovane u grozdove ili klastere. I takvi se nalaze u vodenom rastvoru micelarne vode. U svakoj toj pojedinačnoj miceli, tj. loptici, hidrofilne glavice su okrenute ka spolja, ka vodenom rastvoru, a lipofilni repovi ka unutrašnjosti loptice.  
Upravo ta unutrašnjost loptice je mesto gde će biti zarobljena sva šminka, sebum i prljavština koja se čisti sa kože lica. Kako to postižemo?
Na pamučni tupfer koji je hidrofilni, nanesemo malo micelarne vode. Tada će sve glavice surfaktanta da se vežu za pamučni tupfer, a njihovi lipofilni repovi ostaju okrenuti od spoljašnje površine tupfera. Upravo su ti lipofilni repovi oni koji dolaze u kontakt sa šminkom i prljavštinom lica i tako je skupljaju. 
Uloga dvokomponentne micelarne vode jeste da dodatna uljana faza skida takozvanu vodootpornu šminku. 

Burra micelarna voda je jedan od proizvoda kompanije "Esensa". Linija za negu kože Burra takođe sadrži i antirid, BB kremu, dezodorans bez aluminijuma, losione i mleka za telo... 
Originalno pakovanje Burra micelarne vode je lepo, elegantno i privlačno za kupiti. Zapremina bočice je 200 ml, providna je, dobro obeleženog sastava i karakteristika. 

Na vrhu flašice je otvor nešto većih dimenzija, tako da može da iscuri više nego što treba micelarne vode na pamučni tupfer i zato se stiče utisak da se brže troši. Ovo pakovanje od 200 ml meni traje skoro 3 meseca. Imajući u vidu da je cena bočice oko 1.200 din. ( Lilly), nije isplativa po toj ceni. U apoteci Srbotrejd cena iste bočice je oko 790 din. gde sam je i kupila početkom oktobra. 

 Ako samo očistim micelarnom vodom ne našminkanu kožu lica, dovoljan je jedan tupfer da kompletno očisti lice od sebuma i prljavštine. Voda je jako blaga za osetjivu kožu oko očiju, ne pecka i ne iritira oči i nakon primene vode ne ostaju nikakvi masni tragovi. Lice je sveže, mekano i jako čisto i spremno je za nanošenje tonika ili kreme za lice. 
Ukoliko je lice našminkano, tada je proces čišćenja micelarnom vodom duži i teži. Ja promenim dva tupfera sa micelarnom vodom, jedan za lice, jedan za oči. Ostanu tragovi maskare i pudera na licu, zbog čega je neophodno lice oprati gelom ili penom. Posle toga ponovim čišćenje tupferom sa micelarnom vodom kao finiš. Ako je puder jači (kao Revlon Color Stay za mešovitu kožu), još jednom prebrišem lice ovaj put tonikom ( Paulas Choice Skin Perfecting).
Maskaru sa trepavica skida osrednje, zato je neophodno dodatno skidanje maskare uljanim skidačima. Iako maskara nije mnogo intenzivna, tokom skidanja ova micelarna je dodatno razmaže po koži i ostaje siva prebojenost i ostaci u korenu trepavice. Senke za oči i gel za obrve skida dobro. Nisam sa ovom micelarnom skidala tečne mat ruževe, jer ih od jesenas ne koristim.

Najvažniji sastojci ove micelarne vode, pored vode, glicerina, propilen glikola, su hamamelis (američka leska, koja se koristi za problematičnu kožu sklonu aknama), ekstrat krastavca, voćni ekstrakti i sok lista aloe. Zato se redovnom primenom ovog preparata prevenira pojava akni, mitisera i ujednačava ten.

Moja koža je jako lepo reagovala na ovu micelarnu, naročito jako osetljive oči, zbog čega je za sada ubrajam u meni omiljene. Želim da probam još Mixinu, a ovoj micelarnoj ću se sigurno ponovo vratiti.

Do sledećeg posta, srdačan pozdrav i hvala na čitanju! 

You Might Also Like

0 comments

Subscribe