Kako koristiti ulja za lice? - Alverde ulje za lice od divlje ruže

1/16/2017


Sva ulja koja su biljnog porekla u jako blagotvorna za kožu, naročito ako je koža suva, dehidrirana, gruba i neujednačenog tena. 
Svako od tih ulja može da se jednako uspešno koristi za kožu lica, vrata, tela i šaka. Kad kažem biljna ulja, mislim na kokosovo, arganovo, maslinovo, ulje koštica grožđa... Najbolje bi bilo da se više ulja kombinuje istovremeno i da se takođe kombinuju sa kremama za hidrataciju kože, kremama sa kolagenom, hijaluronom, retinolom... 
Jedna napomena. Iako je arganovo ulje danas jako popularno i po nazivu egzotično, ono nema nikakvu prednost u odnosu na kokosovo ili maslinovo ulje. Tu se misli na količinu masnih kiselina u ulju. Kokosovo ulje je jako bogato masnim kiselinama i to se vidi po tome što je na sobnoj temperaturi u čvrstom agregatnom stanju. Prilikom mešanja sa drugim uljem se prethodno istopi na vodenoj pari. Tako se dobija mešavina kokosovog ulja, ši butera i kakao praha i to se nanosi na suvu i gurbu kožu stopala i peta. Napravi se pasta, stavi se u frižider i koristi se na pripremljenim stopalima koja su prethodno potopljena u toplu vodu.
Biljna ulja su dobar izvor antioksidanata i dobar ovlaživač kože, međutim oni nisu dobar izvor koji obnavlja samu kožu ( kao nikotinamid ili niacinamid, retinol, hijaluronska kiselina). Takođe jedan nedostatak biljnih ulja je što moraju stalno da se nanose ( u toku noći), jer nemaju postojanost i duže ne ostaju na koži, kao što to rade serumi. 
Ulja za lice su više nega podrške za kožu, nego što su glavna i jedina nega, odnosno oni nisu dovoljni sami za kompletnu negu kože.
Kada kupujete biljna ulja obratite pažnju da ne budu previše naparfemisana, zato što i pored benefita koji daju koži ( što čini i ulje koje nema parfemsku notu u sebi), ova ulja stvaraju potencijalnu opasnost od iritacije i senzibilizacije te iste kože naročito u toku izlaganja vazduhu. Ulja moraju biti hladno ceđena, nerafinisana, 100 posto prirodna, da se čuvaju u tamnim staklenim flašama van domašaja sunčeve svetlosti i vazduha. To znači da kada nanesemo ulje na kožu, ono na sebe prihvati sva štetna dejstva spoljašnje atmosfere i Sunčeve svetlosti, a ne naša koža.
Takođe obratite pažnju na citrusna ulja ( limun, pomorandža) jer kada se izlože UV zračenju i sunčeve svetlosti mogu da promene boju kože. Druga mirisna ulja mogu da imaju u sebi komponente koje oksidišu na koži i tako oštećuju kožu, što se često vidi tek kasnije u životu ( KOŽA SVE PAMTI!).

Ulje za kožu lica može da se koristi sa bilo kojim serumom za lice ili proizvodima na bazi AHA/BHA. Važno je da se ulje za lice ne mešaju sa kremom hidrantom koja ima zaštitni faktor jer u tom slučaju ulje "razvodnjava" efekat zaštitnog faktora. 

Prilikom aplikacije, obratite pažnju da je bolje naneti na vlažnu kožu lica ulje nego na suvu. U tom slučaju pomoći će nam najbolje hidrolati na bazi ružine vodice ili lavande, jer će time omogućiti da ulje klizi po koži, lakše se apsorbuje, manje se potroši ulja i odlično se rasporedi. 


U ovom postu, akcenat dajem na jednoj mešavini ulja, koja se pokazala blagotvorno kako za suvu, tako i za mešovitu kožu. Reč je o već nadaleko poznatom Alverde ulju od divlje ruže, za koje ste verovatno do sada čuli, a verujem neki i koristili. 
Ulje se nalazi u kartonskoj kutijici, koje u mom slučaju ostaje do kraja sa proizvodom, jer ga u njemu čuvam. Sam proizvod je spakovan u staklenu, mat bočicu sa pipetom koja je dovoljne dužine da prikupi i poslednju kap proizvoda. Gumeni deo pipete je dobro odrađen i odlično služi. Kapaljka ima veći otvor zbog čega trebate da obratite pažnju prilikom doziranja i pri samoj aplikaciji. U samu bočicu staje 15 m ulja. 


Kada pričamo o sastavu, glavnu reč u ovoj mešavini vodi jojobino ulje, zbog čega je sam proizvod i prilagodljiv za napomenuta dva tipa kože. Jojobino ulje po sastavu je slično našem prirodnom sebumu i kao takvo će na površini mešovite kože dati jasan znak lojnim žlezdama da smanje lučenje sebuma, a kod suve kože dati signal istim da proizvode dodatnu količinu. Vremenom će takav sastojak kod mešovite kože, umanjiti lučenje sebuma, prosijavanje i dehidrataciju čemu je takva koža lako sklona. 
Uz to se nalazi i ulje slatkog badema koje je pogodno i za najosetljiviju kožu, hrani je i neguje, bogato je mnogim vitaminima, među njima najpoznatijim vitaminom E. 
Ulje divlje ruže koje se nalazi na skoro četvrtom mestu po zastupljenosti, pomaže u regeneraciji same kože koja je izložena zračenjima, opekotinama, aknama ili borama. Parfem iako se nalazi na poslednjem mestu, može nekima zasmetati ukoliko miris ruže ne preferiraju, ali dobra stvar je što se ne zadržava previše dugo na koži. Meni miriše sasvim relaksirajuće i nežno. 

Ulje korstim samo pri večernjoj rutini i to najpre na lice koje je očišćeno nekim gelom ili sapunom ( od ume), naprskam hidrolatom ruže ili lavande, sačekam par sekundi da se ne upije sve, a zatim svega par milimetara pipetom uzmem ulje. Bitno je da se u količini ne pretera, kako bi mogli da se upoznamo sa pravim dejstvom određenog ulja. 
Dovoljnu količinu stavim na dlan i međusobno dlanovima razmažem, a zatim približim i tapkajući aplikujem na kožu. Prstima odradim masažu koja podstiče cirkulaciju, vraća tonus i jedrinu, a na vratu sprovodim limfnu drenažu, u predelu iza ušiju pomerajući prstima u pravcu gore - dole. Malo štipkanja, povlačenja kože na gore, u predelu oko očiju kružnim potezima prstom ka centru nosa, odvajam svaki dan par minuta za malu ali delotvornu vežbu za kožu.


Ovo ulje kod moje mešovite/osetljive kože omogućilo je da koža izgleda ujednačeno, hidrirano, elastično i mekano svakim danom, ne zapušava pore, ne stvara nove mitisere niti potkožne ciste. Koža je primetno glatka, a u kombinaciji sa hijaluronskim busterom omogućava da ublaži bar malo po izgledu i dubini moje nazolabijalne brazde. Uz napomenu, da više verujem da sama masaža to čini dugotrajnije, jer samo ulje nije toliko deltvorno u tom slučaju. Nekada ga kombinujem sa BHA kiselinama ( nakon njih), a za hladnije vreme u večernjoj rutini, kombinujem sa kremom koju nanesem nakon ulja, a vi ukoliko želite možete ga direktno pomešati sa vašom kremom. Ovo ulje ne nanosim u toku dana jer je cirkadijalni ritam brži, pri tome se lako lepe čestice prljavštine. 
Kada se ujutru probudim koža je neverovatno mekana i hidrirana, zbog čega je dovoljno da se umijem samo mlakom, a zatim hladnijom vodom i tako pripremim kožu za laganiju kremu. Bilo kakva suvoća kože nije prisutna, a sebum se u toku dana sporije luči i u znatno manjoj meri. 

Njegova učinkovitost se pokazala i u predelu podočnjaka, gde ga nanosim blagim i kružnim pokretima. S obzirom da još nisam počela da koristim antiride, ovo ulje mi odlično nahrani i prirepmi kožu i u tom predelu, ne stvarajući milije i ublažavajući sitne linije koje trenutno imam. Za one koji u tom delu imaju nešto suvlju kožu, biće odlična priprema za korektor i uticaće na kvalitet kože.
Ako višak ostane, volim da namažem i svoje ruke, zanoktice (ukoliko su blaže) i laktove. Odlično se pokazalo i za negu usana, pre upotrebe nekog labela. 


Ukoliko ga pravilno koristite u dovoljnoj meri i na pravi način, verujem da će te biti zadovoljni kao i ja. Ovo pakovanje me služi već tri meseca i uskoro se spremam za još jednu njegovu kupovinu. Mislim da će se još neko vreme zadržti u mojoj rutini, dok ne nađem nešto bolje. 
Ulje možete kupiti u DM-u, po ceni oko 400 dinara. Često se nalazi i na akcijama, pa je tada cena oko 370. 

Da li ste koristile ovo ulje i kakvo je vaše mišljenje?
Koja ulja i čijeg proizvođača, vi preporučujete?

You Might Also Like

10 comments

  1. Odlican post pun korisnih informacija. Nazalost meni ovo ulje ne odgovara, koristila sam ga redovito svaku vecer i nikako mi nije odgovaralo, ne podnosim etericno ulje ruze geranije koje se nalazi u sastavu. Zato koristim prirodnu kozmetiku Spoil with oil i prema mom tipu koze i trenutnim potrebama, divna Ivons mi smijesa i uljani aroma serum i aroma kremicu. Kombinacija etericnih ulja i biljnih ulja primjerenih mom tipu koze mi jako godi. Iako Alverde meni ne odgovara drago mi je procitati pozitivne recenzije brojnih djevojaka koje za sitne novce dobiju odgovarajucu njegu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala vam puno na podeli informacija, na svom utisku i lepim recima. ♥ Drago mi je da ste saznali uzrok i dosli do toga sta vam odgovara. Citala sam komentare kupaca, misljenja su bila podeljena. Svakako zavisi od samog pojedinca i svako od nas treba da prati svoju kozu. Srdacan pozdrav! ♥

      Избриши
  2. Sve najboljeee ulje za tipove koze ja kupila kaspula ulje ali najlepse meka moze sve lice ,vrat dekolte koristis usna nepotrebno balzam za usna jos meka al prva klas liga #Nuxe ☺ ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je Biljana da ste i vi pronasli proizvod koji vam odgovara. Obozavam ulje u kapsulama, kad god imam priliku uzmem par komada u apoteci. Nuxe ulje na zalost nisam probala, verujem da je odlicno. Srdacan pozdrav! ♥

      Избриши
  3. Ovo je ulje za moju kozu, odlicno! Potrosila 4-5 bocica i presla na kokosovo ulje, koje mi isto odgovara. Cesto koristim samostalno, bez dodatnog nanosenja kreme za lice.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svaka cast, vi ste bas voleli da koristite sa uzitkom i drago mi je da vam je prijalo. Kokosovo ulje je okej za lice, sve dok koza nije mesovitog ili masnog tipa, prema takvoj zna da deluje komedogeno. Slazem se da sigurno nakon njegovog koriscenja, krema nije ni potrebna. Ukoliko zelimo da produzimo takav efekat na kozi i zelimo da postignemo jacu hidrataciju, onda bi bilo lepo namazati kremicu nakon upotrebe ulja. Svakako, drago mi je da koristite ulja u sluzbi lepote. Srdacan pozdrav! ♥

      Избриши
  4. Ovo ja zovem dobrom recenzijom,svaka cast za detaljnost i iscrpnost. Pozdrav:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno draga Snezana, kada se u toku pisanja osecam motivisano i dobro, onda znam da ce takva energija naci put do citalaca koji i te kako znaju to da vrednuju. Na tome sam jako zahvalna. To je moja motivacija za daljim ucenjem, istrazivanjem sa velikom zeljom da prenesem i vama. Srdacan pozdrav! ♥

      Избриши
  5. Koristim Carobno suho ulje hrvatske marke za prirodnu kozmetiku Olival. Meni je super, koristim ga uvece, a i na kosu posle pranja. Kombinacija je nekoliko vrsta ulja, a mirise bozanstveno.

    ОдговориИзбриши
  6. Da li je ulje dobro ukoliko ga pomešam sa puderom?

    ОдговориИзбриши

Subscribe