II deo: Vodič za zdravo sunčanje

8/08/2012

 I kao što sam već nagovestila, tu je i drugi deo posta o zdravom sunčanju, u kome ću se više pozabaviti oko stvari vezanih za negu kože i kose posle sunčanja. Nažalost, ovaj post nisam bila u prilici da ranije objavim, kao što sam planirala, ali opet nikada nije kasno. Leto i dalje traje, i beg od vrućine neki će pronaći na moru, ako već nisu, neki na reci, bazenu i sunčati se, tako da će vam možda neke moje preporuke biti od koristi za u buduće.



Prvi savet koji ću podeliti, vezan je za negu kose pre i posle sunčanja.
Većina nas pre nego što ode na more, kupuje zaštitne kreme i sprejeve za kožu, ali nekako nemamo taj običaj da se setimo da treba zaštititi i kosu. I kosa , kao i koža traži hidrataciju naročito tokom letnjih meseci. Posle tuširanja neophodno je da telo mažemo mlekom, losionima i uljima, pa tako i kosu. Treba pronaći dobar šampon, koji kao glavni sastojak sadrži EDTA. A, šta je to? To je sastojak koji uklanja hlor iz kose, kada dodje u reakciju sa bakar sulfatom koji se nalazi u kosi i daje efekat "zelene kose". Ovo se ne važi samo za hlor već i za slanu vodu koja u letnjim mesecima isušuje kosu.
Još uvek ne postoji zvanični zaštitni faktor za kosu, a proizvodi za zaštitu od sunca ne pružaju potpunu zaštitu, teško ih je naneti ravnomerno, a znoj ili voda ih lako skidaju. Tako da je najbolja zaštita jos uvek šešir. Ali i pored šešira treba ipak i neki preparat staviti na kosu pre nego što se sunčamo. Lično vam preporučujem Revlon preparate za negu kose, sprejeve (Equave Sun Revlon 2 phase protector).


Za one sa plavom kosom

 Posle pranja kose, preporučujem vam da nanesete silikonske kapi koje ne sadrže alkohol, jer on dodatno isušuje kosu. Silikon izglačava površinski sloj dlake, popunjava praznine i ne dozvoljava da vlaga uđe u dlaku. Takvi proizvodi ostavljaju nevidljiv omotač na kosi i kosa se lako pere šamponom, tako da se hemikalije na njoj ne gomilaju.
U slučaju da ste zaboravili da ponesete silikonske kapi ili masku za kosu, tu su ulja koja su po meni bolja nego bilo koji preparat. Definitivno najbolje ulje za kosu je kokosovo ulje. Ako gledate Indijske serije i pitate se, kako ove glumice imaju tako sjajnu, dugačku, zdravu kosu? Tajna takve kose je u uljima koji one koriste, a jedno od njih je i kokosovo. Ako kojim slučajem ne pronađete da kupite kokosovo, koje se kod nas malo teže nalazi, tu je maslinovo koje proizvode u izobilju i koje možete naći što kod nas, što na moru. Bitno je kod ulja da znate, kupujte samo NERAFINISANO, da bi dospelo do kutikule, inače ona obična ulja koja se koriste u ishrani, ili ulja koja možete pronaći u drogerijama u malim flašama nisu ulja koja vam potpomažu da dubinski negujete dlaku, već samo površinski.
Preuzeto sa sajta, prodavnica zdrave hrane.rs


 Što se mog slučaja tiče, kosa mi je malo posvetlela od ulja ali ne preterano, malo na krajevima, ako dodamo i to da nam koža pocrni, tada nam se čini da su nam i zubi belji. Tako da je to možda neki subjektivan osećaj. Osobe koje žele da na suncu posvetle kosu, nikako ali nikako ne stavljajte limun na kosu, to pričam iz ličnog iskustva. Limun dodatno isušuje kosu, dobar je samo za kožu jer sadrži kiselinu koja pomaže u regeneraciji i osvežavanju kože, ali nikako kose. Ni u kakvom obliku njega ne stavljati na kosu.
Pored silikona i ulja, nije loše i staviti neku masku na kosu, koja ce malo oporaviti kosu dok ste na moru, a i posle. Ako ste kojim slučajem zaboravili masku da ponesete, predlažem vam jedan recept kako možete na moru napraviti sebi masku za kosu.
Potrebno vam je:
-maslinovo ili kokosovo ulje
-jedno jaje
Priprema: U činiju polomim jedno jaje, a zatim dodam kašiku kokosovog ili sipam maslinovo samo malo, po površini dok ne vidim da je jaje površinski celo prekriveno, a zatim sve to izmutim, kada se sjedini stavim na kosu i držim oko 30 minuta.
Ovo je maska za osobe sa oštećenom kosom, ali je mogu koristiti i osobe sa normalnom jer služi za regeneraciju kose.


Sledeći savet vezan je za preplanulu boju kože. U poslednje vreme, kozmetičke kuće su napravile toliko krema za sunčanje koje u sebi sadrže sastojke za ubrzano potamnjivanje kože. Iz mog iskustva jednom sam koristila tj. kupila jedno mleko koje je samo predodređeno za ubrzano potamnjivanje bez faktora i nije mi ništa nešto toliko pomoglo koliko sam ja očekivala da će, videvši neke koji su to koristili. U suštini sve zavisi od pojedinca i kakva je vaša koža, neko od nas je svetle puti neko tamnije, neko ima više pigmenta i normalno je da će za kratko vreme imati takvu boju koju će onaj sa svetlijom puti imati tek za nesto duže vreme "čvarenja ".


 Ono što ja radim, a to je da u flašicu mog zaštitnog faktora sipam malo maslinovog ulja ili orahovog. Kada kažem orahovo, ne mislim na ono što imate u drogerijama da kupite za kosu, vec ono koje možete kod kuće sami da napravite ili da kupite u nekim prodavnicama zdrave hrane. U flašicu sipam malo, ali tek nakon dva dana od korišćenja kreme, dok mi koža ne primi malo boje, zatim je izmućkam i stavim na kožu. Ulja prirodno u sebi sadrže faktor 2, ali nikako ne nanosite ulje direktno na kožu bez kreme, u suprotnom izgorećete toliko da možete dobiti opekotine, tako da pažljivo sa korišćenjem. Boju koju dobijete uz pomoć ulja je ona bakarna, prava preplanula, ne ugljenisana.
Trikovima kojima se jos služim jeste, ležanje u plićaku gde možete najviše da pocrnite, ako izuzmemo i dušek, ali tu već morate da se pazite jer ne osećate toliko toplotu dok na njemu ležite, a možete i te kako da izgorite. Ili kada izađem iz vode, stojim u plićaku dok mi se koža i kosa prirodno suše, a pritom se svetlost odbija o površinu vode i pravi refleksiju što dodatno omogućava da pocrnite.
Posle tuširanja, obavezno namažem na sebe mleko za telo ili losion za hidrataciju kože, u tom slučaju vam predlažem mleka za tela Eucerinova, Fenjalova ili Felce Azzurro.

Pored kose i tela, potrebno je da obratimo pažnju i na lice.
Oni koji imaju problema sa bubuljicama i aknama, sigurno su primetili da tokom letnjih meseci, naročito ako su na moru, koža im se očisti i bubuljice "nestanu". Posle povratka kući, primetili ste da su one počele opet da se vraćaju, ovog puta su nešto izraženije i ima ih više. To je takozvani "jojo efekat" ili "povratni efekat" na koži koji se javlja, ne vezano samo za lice već uopšteno za svaki problem koji imate na svom telu, koji brzo nestane ali se brzo i povrati. Kako da kožu i dalje zadržite čistom, pročitajte u jednom od naših postova koji je vezan za so. Mitisere, bubiljice koje ste imali na koži, pod dejstvom sunčevih zraka se brzo povuku sa pvršine i uvlače se dublje jer beže. Posle par dana od prestanka izlaganja suncu i morskoj vodi, sve ono što se zadržavalo u dubljim slojevima kože, sada izlazi na površinu. I to su neke zablude i iluzije, koje gajim o tome da nam Sunce u tom slučaju pomaže. NIKADA I NIKAKO. 

Iako tokom letnjih meseci ima dosta vlage u vazduhu i koža luči masnoću, more i sunce mogu da je liše hidrantnosti. Tada je našem licu potrebna dodatna nega. Predlažem vam nekoliko prirodnih maski koje će vašem licu posle sunca i mora dati neophodnu vlagu.



Maska od banane i jogurta

Jogurt ce isušenoj koži dati potrebnu vlagu, a ujedno ce izvršiti blagi piling, te tako ukloniti sloj mrtvih ćelija. S druge strane, banane obiluju vitaminima A,B,E, cinkom, magnezijumom, gvožđem. Daće vašem licu svež i čist izgled, a koža će biti baršunasto meka. Ono što vam je potrebno, jeste:
- pola banane
- četiri kašike jogurta
Priprema: polovinu banane izgnječiti viljuškom, dodati jogurt i dobro promešajte sve dok smesa ne postane homogena. Nanesite masku na suvo i čisto lice. Pričekajte 15 minuta, zatim sperite mlakom vodom.

Druga maska je na bazi meda, mleka i ulja
Med neguje, ali i čisti kožu. Maslinovo i bademovo ulje smanjiće bore koje nastaju starenjem ili zbog preteranog izlaganja suncu, dok će mleko kožu učiniti mlađom.
Potrebno vam je:
-dve, tri kašike meda,
-dve, tri kašike mleka u prahu,
-par kapi maslinovog i par kapi bademovog ulja
Priprema: Mleko u prahu pomešajte sa uljima, a zatim dobro umešanoj smesi dodajte med. Nanesite na lice, ostavite nekih 10 do 15 minuta, zatim mlakom vodom sperite.

I za kraj, par saveta u vezi nege stopala.


Pre nego što počne leto, potrebno nam je da pripremimo naša stopala za sezonu sandala.
Ako pripremate svoja stopala sami kod kuće, evo par trikova kojima se ja služim. Prvo napravim kupku, kako bih odstranila zadebljalu kožu. U toplu vodu stavim malo soli za kupanje i ostavim stopala pet minuta dok koža ne omekša. Posle toga turpijom za stopala odstranim zadebljalu kožu.
Kada to odradim neophodno je da isečem i nokte. Leti se dešavaju česte infekcije noktiju, pojava gljivica i da bi to sprečili moramo da isečemo nokte sto je moguće kraće, ne preterano, kako se bakterije i prljavština ne bi sakupljali. Nokte isečem ravno i tako ih i isturpijam, bez zaobljnih ivica jer vode ka lakšem urastanju. Zanoktice ne secite jer one štite vas nokat od infekcija. Nanesite kremu ili losione na stopala, masirajući ih, na taj način podstičete cirkulaciju. Ne štedite na količini. Kremu nanesite umasirajte i između prstiju, a višak odstranite jer vlaga pogoduje gljivicama.

I evo, došla sam i do samog kraja. Post jeste duži, obzirom na temu kojom sam se bavila, iziskivala je više informacija, a samim tim i više pisanja.
U želji da što više podelim saveta i informacija, nadam se da vas nisam zamorila i da sam uspela da prenesem neke savete i trikove.
Do sledećeg posta, uživajte...


You Might Also Like

9 comments

  1. Stvarno zanimljiv i koristan post. Ja sam nažalost toliko svetle puti da ja samo gorim, šta god probala, tako da retko kad mene vidiš sa preplanulom bojom, ali sa opekotinama, svakako :D Ja sam uspela da izgorim i sa faktorom 50 :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verujem ti i meni je isto tako! Mazala se ili ne, bila u hladu ili ne, ja gorim pa gorim. Moram nekoliko puta da izgorim posteno, da tu nastane neka boja pa da tek onda kao covek pocnem da crnim. :)

      Избриши
    2. Hvala draga! Znam, razumem te i ja sam svetle puti... Sto se tice kreme, jedino da pokusas sa kremom Heliocare ultra, mozes ih pronaci u nekoj od dobro opremljenih apoteka, koji u ponudi imaju kremu sa zastitnim faktorom 90! Verujem da tada, definitivno neces moci da izgoris... :)

      Избриши
  2. Sjajan post koji uopšte nije dugačak za nekoga ko brzo čita. Šalim se naravno, ali Vam mogu reći da ste sve bolje i bolje. Onu masku sa bananom i jogurtom moram da probam već koliko sutra. Ja sam jedan od velikih fanova preparata za negu i lepotu iz "domaće kuhinje" i to iz više razloga. Prvi je taj što je sve prirodno i sveže, drugo mnogo je jeftinije i treće ne mora da se drži van domašaja dece. Ipak, moram da dopišem još nešto što nije mnogo vezano za samu temu. U poslednje vreme sam prelistala mnogo, ali mnogo, domaćih blogova koji se bave lepotom, negom, modom i .... strašno sam razočarana činjenicom da toliki broj ljudi prati samoreklamiranje mladih devojaka, pa čak devojčica koje sa "znanjem" pokupljenim iz raznoraznih modnih časopisa drže predavanje o modi, stilu, trendu, dizajnu,... Da se čovek zapita o mnogo čemu. Vi ste za sada jedini na čijem blogu ima šta da se pametno pročita, nauči i informiše. Hvala Vam !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno na ovako divnim i iskrenim recima, od srca! Podrska nam puno znaci, obzirom da smo pocetnice i da se jos uvek ucimo. Jako nam je drago i presrecne smo kada vidimo da je nas trud i rad bar neko primetio. Jos jednom, hvala Vam!

      Избриши
  3. odlican post, hvala sto si sa nama podelila ovako korisne savete i predloge :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vam Biljana na ovako divnim recima! Kada dobijemo komentar od tako lepe i negovane zene, zaista nam puno znaci!

      Избриши
  4. Jako koristan post! :) Hvala ti. R♥

    ОдговориИзбриши

Subscribe