Iz domaće radinosti: Maska za oštećenu kosu na bazi kokosovog ulja

2/15/2013

Uh, najzad malo slobodnog vremena koje sam jedva čekala da dođe, kako bih vam se obratila, predstavila neke nove stvarčice i podelila sa vama mišljenje... Zato pređimo odmah na današnju temu.

Moja kosa, tada ofarbana i isfenirana
Pre nekih godinu dana, moja kosa je bila jako suva, oštećena, beživotna i ućebana jer sam pre toga po prvi put izvlačila pramenove, uopšte se farbala. Doduše, moja kosa i jeste prirodno suva i na izgled beživotna, jer je po prirodi kovrdžava, a farba je samo došla kao atak na nju da je dodatno isuši. I ne samo to, bila je i dosta istanjena, vodeći se tadašnji frizeri time da će se na taj način rešiti problem njene gustine. Kada god sam pokušavala da je skupim, osetila sam da mi se rep sveo na dve dlake, a u potiljku kada je pipnem, imala sam utisak kao da pipam ćebence... I onda sam rešila da se do prve sede neću farbati i promeniti frizerku koja me je do tada godinama šišala. To sam i uradila, danas gledam da očuvam i povratim kosu u život, pustim je da raste, ali i da se obnavlja, ne tretiram je raznoraznim hemikalijama, već probam da je preko prirodnih preparata oporavim.
Oštećena kosa
Kao kec na desetku, dobro mi je došla ova inzvanredna maska koju sam pronašla preko jednog kanala na youtubu. Devojka je imala problem kao i ja, suva oštećena kosa, tretirana farbom, koja je po prirodi kovrdžava. Pošto ona ima, inače, odlične savete za druge probleme, ne samo za ovakav, rešila sam da isprobam i ocenim sama da li zaista toliko pomaže u regeneraciji i obnavljanju kose, kao što ona sama kaže. U početku sam ovu masku pravila sa maslinovim uljem, jer tada nisam imala kokosovo. Kada sam ga potrošila, počela sam masku da koristim po pravom receptu. Nije loše ni maslinovo ulje ukoliko imate, jer je ono po meni za kosu isto dobro, naročito leti, međutim mala prednost kokosovog ulja je što vam ono obnavlja dlaku iz korena, vraća prirodan sjaj, pravi je jakom i svilenkastom. Da, baš mala prednost! :) Lično je pravim, jednom nedeljno, a vas ukoliko ne mrzi možete i dva puta. Znam da ima onih koje to zamara da prave, misleći da troše energiju i gube vreme, ali verujte mi nijedna maska vam neće toliko pomoći za kosu koliko može prirodan kokos u kombinaciji sa medom. 
Pošto sam uvodom previše udavila, red je da vam prikažem kako se pravi!

POTREBNO JE: 



-kokosovo ulje (hladno ceđeno, nerafinisano!)
-med (ja sam koristila šumski)
-pola banane

PRVI KORAK:

U posudu ili šoljicu staviti jednu i po kašičicu kokosovog ulja, zatim ga sa sve šoljicom staviti u toplu vodu da se malo istopi. Voda ne mora da bude prokuvana, dovoljno je da vruću česmovaču odvrnete i sipate u neku šerpicu, u nju šoljicu sa kokosovim uljem kao što sam uradila. Ta metoda se radi jer se kokosovo ulje nalazi u čvrstom stanju, hladno je i malo teže za vađenje. Zbog toga je potrebna toplota kako bi se otopilo i bilo spremno za upotrebu.


Zašto je dobro kokosovo ulje? 

Kokosovo ulje, pored toga što se koristi u ishrani i za zdravlje u snižavanju holesterola i šećera, potpomaže u regeneraciji ćelija i podstiče mršavljenje, takođe ima široku primenu u kozmetici. U dodiru sa kožom, ono se topi i ponaša se kao antioksidans, može se koristiti kao losion ili balzam za usne, kako ga ja često i na taj način primenjujem. Pošto je prirodno i bez hemikalija, koristi se i za uklanjanje šminke, muškarci ga posle brijanja mogu koristiti kao balzam. Pogodno je za ljude sa osetljivom kožom, jer posle samo jednog korišćenja, koža je premekana i na dodir divna. A, njegovim korišćenjem, dame u zrelijim godinama ga mogu koristiti za uklanjanje bora.

DRUGI KORAK:

U činijicu stavite pola banane, i zatim dodajte dve kašike meda. Uz pomoć viljuške ispasirajte i razbite grudvice. Dobro promešajte i izgnječite dok se ne napravi vodenasta struktura.

Zašto je dobar med?

Med vraća kosi vlažnost, sjaj, jednom rečju je hidrira. U bilo kojoj kombinaciji sa nekim preparatom, naročito sa kokosovim uljem, daće vašoj kosi najbolji oporavak ukoliko je suva i oštećena. Dodavanjem meda, kako kažu, podstiče se efikasnost preparata sa kojim se meša, jer med omekšava kosu i omogućava brže prodiranje preparata u nju.

TREĆI KORAK:

U smesu koju smo prethodno ispasirali, dodajemo ulje koje se istopilo. Banana ima žilice koje morate ukloniti, kao i grudvice ukoliko ih niste dobro razbili. U suptrotnom u kosi ćete naći njene komadiće jer se pranjem teško uklanja, a češljanjem još teže. Da se to ne bi desilo, koristimo cediljku, kroz koju kada prođe smesa, ostaće samo čista tečnost koja se nanosi na kosu. Uz pomoć kašičice, pritiskanjem se razbijaju sve grudvice i maximalno se sastojci iskoriste. 


Zašto je dobra banana?

 Banana ne samo što je dobra za oporavak suve kose, već se koristi i protiv opadanja kose. Vraća joj elastičnost, sjaj i hidrataciju. Koristi se u raznim kombinacijama, poput maske sa jajetom i maslinovim uljem, koje takođe služi za oporavak oštećene kose.

Kada ste napravili smesu, koja je tečna bez grudvica, možete je naneti na kosu i držati nekih 40 min. na kosi zajedno sa kesom. Zatim je isperite i normalno operite sa šamponom. 


Ova maska je za mene najbolja maska za oštećene krajeve koji su iskrzani, suvi što zbog pegle, farbe ili istanjivanja. Morate imati na umu, da se čudo neće desiti odjednom, već morate kao i za sve, biti uporni ukoliko želite da dobijete vidljivi rezultat. Posle 3 meseca razlika se definitivno primećuje, kosa je mekša, na dodir svilenkasta i sjajnija. Dlaka je jača, na izgled zdravija i ne opada toliko.

Lično joj se uvek rado vraćam, koristiću je dok god me ne mrzi da je pravim! :)
A, vama predlažem da je probate ukoliko imate probleme kao što sam gore u tekstu navela, a ja se nadam da će vam pomoći i da ćete svoje utiske možda sa nama podeliti, bilo bi mi jako drago da čujem vaše mišljenje.
  
Gde možete namernice kupiti? Kokosovo ulje možete naći u svim dobro snabdevenim radnjama "Zdrave hrane", i cena varira od radnje do radnje. Ja sam na Vidikovačkoj pijaci, u jednoj prodavnici ovo ulje platila 650 din. Ulje se ne troši mnogo, ja ga koristim za sve živo, stoga trajaće vam mesecima.

Drage moje, nadam se skorijem druženju sa vama, a do tada želim vam ugodan vikend....

You Might Also Like

18 comments

  1. vrlo zanimljiv recept! ide u bookmarks definitivno :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ne samo što je dobar recept, nego je jako dobro urađen i sam post. Bravo, Jovana !!! Jako mi se dopada što si posvetila malo prostora i vremena svakoj komponenti ponaosob koja ulazi u sastav ove maske. Vrlo profesionalno edukativno i vrlo, vrlo pitko. Mogu reći, da si mi danas mnogo čemu naučila !!!
    I za kraj opet podvlačim da mi se ta različitost u Vašem pisanju mnooooogooo dopada i da se nadam da se to nikad neće promeniti. Meni je sada vrlo lako da već posle druge rečenice "provalim" koja piše. Zato je i zanimljivo pored svega ostalog. Ljubim Vas !!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aaaa, hvala Barbara puunoooo na ovakvom divnom komentaru! Trudim se da pojasnim i temeljno obradim temu sto je moguce bolje, kako bi nasle sve na jednom mestu. Drago mi je sto sam uspela da prenesem iskustvo i informaciju, zato smo tu! Ljubim :*

      Избриши
  3. Imam pitanjce, koliko puta nedeljno se stavlja maska? Da li pre svakog pranja ili redje? I ako zelis da podelis sa mnom kanal te devojke na you tube-u bila bih ti zahvalna. Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Licno je stavljam jednom nedeljno, medjutim nekada ako nemam bas slobodnog vremena, stavim samo kokosovo ulje i kesu na glavu, i tako prespavam pa je ujutru operem. A, sto se tice kanala vrlo rado, devojka se zove ANDREA: http://www.youtube.com/AndreasChoice Verujem da ces je vrlo rado gledati! :) xo

      Избриши
  4. Suva, ostecena, kovrdzava kosa...zasto mi to zvuci jako poznato? :D
    Zanimljivo deluje maska, ali moram priznati da sam i suvise lenja da bih je napravila, ne bi trebalo tako, znam, znam... S druge strane, kokosovo ulje imam, nisam ga jos koristila na kosi (jedem ga :D ), ali sada definitivno hocu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hahaha, da da! :) Znam, i ja nekada izludim i kazem kako bi bilo lepo da se kupi po ovom receptu, gotovo sve smuckano i ja samo da stavim na kosu i kraj! :D Obavezno probaj kokosovo ulje i za kosu, nema boljeg protiv suvih i ostecenih krajeva! Zene u Indiji ga jako cesto koriste i iz tog razloga imaju onako svilenkastu i sjajnu kosu. xo

      Избриши
  5. Jako interesantno, probacu definitivno!
    Samo me zanima, da li bi moglo da se koristi bez banane? Kakav bi tada bio efekat, zna li neko? : )

    ОдговориИзбриши
  6. Koliko vrtemenski maska treba da stoji na kosi

    ОдговориИзбриши
  7. Одговори
    1. Veoma mi je drago da je tako! ♥ Samo nastavite, verujem da će te i vi i vaša kosa, biti vremenom još više zahvalni ovim prirodnim sastojcima.

      Избриши

Subscribe