NEGA KOSE: Moji proizvodi za suvu i kovrdžavu kosu

3/18/2017


Ovo je post u kome ću nešto više reći o nezi zdrave kose, ali i o svim mogućim problemima kose, koji su danas jako česti. Čitaoce koji prvi put čitaju ovaj blog, podsetiću da ja imam kovrdžavu kosu, tanku dlaku, suvu u potiljačnom delu, srednje dužine, sa izvučenim svetlim pramenovima od polovine kose. 
U ovom postu, pored proizvoda, želim da podelim sa vama neke korisne informacije i savete koje sam saznala, a verujem da će i vama pomoći. Da ne dužimo više, pređimo odmah na stvar. 

ŠAMPON ZA PRANJE KOSE I MOJA RUTINA

S obzirom da se nalazimo na pragu proleća, primetila sam da mi kosa manje opada, a da je koža glave suva i sklona perutanju. Trenutno ne mogu da vam preporučim dobar šampon koji će vam pomoći da postignete čisto teme, a da je bez silikona i sulfata, jer i sama kuburim sa time. Kosu uobičajno perem svaki treći dan, u zavisnosti od sastava šampona, i to radim u lavabou sa mlakom vodom. Ovim postupkom kosu bolje operem, lakše mi je da manipulišem proizvodom i držim ga duže vreme na kosi, izbegavam slivanje proizvoda i njegov dodir sa ostatkom kože lica i tela. Naime, sastojci u šamponima, a i sama voda prilikom kupanja, mogu da isuše kožu lica, stvore bubuljice na ramenom delu, a daljim slivanjem i bubuljice na zadnjici. Dva puta mesečno, volim da kosu operem šamponom za dubinsko pranje, brenda Hedera Vita. Pre pranja, volim da na kosu nanesem proteinsku masku koju sama pravim. Nisam još istraživala proteinske maske, koje postoje na našem tržištu, ja sam više za varijantu da sama napravim masku, iako za njeno puno dejstvo treba duže vreme korišćenja. Ako je ne pravim, onda obično par sati pre pranja, nanesem kokosovo ulje od polovine kose. Ukoliko volite da koristite ricinusovo ulje za brži rast kose, preporučujem vam da napravite miks ulja  i držite u određenom pakovanju, pri pravilnoj razmeri. Ovakvo ulje, samostalno zbog svoje prirode je teže ukloniti i nikako se ne nanosi na krajeve kose, jer teži da ih isuši. Meni ovakvi postupci nisu previše teški za kosu, jer mi je kosa prirodno suva. Ovu rutinu radim jednom nedeljno. 
Dva puta operem kosu, masirajući teme glave, a ostatak kose ne šamponiram, već pustim da se ostatak slije tokom pranja. Akcenat pri ispiranju dajem na teme, naročito u predelju potiljka, jer tokom ispiranja se u toj regiji zadrži ostatak šampona sa potiljačnog dela, zbog čega kosa u tom delu teži da bude slepljena pri korenu. U početku kosu perem mlakom, a na kraju hladnijom vodom samo krajeve kose. Nakon toga, kosu posušim pamučnom majicom ( mikrofiber peškirom ako imate), da prikupi dovoljnu količinu vode, ne kida je i ne mrsi. Onda prelazim na hidrantne maske i balzame. 

Bez obzira na tip kose, prilikom kupovine ne gledajte samo prednju stranu proizvoda i ono što tu piše, već obratite posebno pažnju na sastojke koji su na poleđini navedeni. Sastojci su obično poređani po koncentraciji, oni pri kraju su u koncentraciji do 0,5 %. 
Nekada se sulfati mogu naći u šamponima pod različitim imenom u zavisnosti od oblika, a takođe neki proizvodi koji se deklarišu kao organski sadrže u sebi sulfate, i to najčešće pod sledećim nazivima:

Sodium CocoamphoacetateCocamidopropyl Betaine, Lauryl GlucosideCoco Glucoside, Disodium Laureth SulfosuccinateDisodium Lauroamphodiacetate...

Nekada i ovakav vid sulfata može irititati kožu glave, učiniti je vremenom osetljivom, u vidu stvaranja peruti jer se isušuje koža i uklanjaju se njena prirodna zaštitna ulja. 

Klasični nazivi za sulfate u šamponima su Sodium Lauryl Sulfate (SLS), koji može izazvati alergijsku reakciju na koži, naročito za one koji imaju eczematozni dermatitis. Ovaj sastojak se nalazi i u šamponima za telo, pastama za zube, proizvodima za čišćenje lica, sapunima, preparatima za brijanje... 
Sodium Laureth Sulfate (SLES) je sličan SLS-u i može isušiti kožu i iritirati oči ukoliko se nalaze u šamponima. 

Sodium Coco Sulfate se nalazi u proizvodima koji su obično naznačeni na pakovanju kao free of sulfates ili sulfate free. Ova činjenica ne znači da i ovaj sastojak ne može izazvati negativne reakcije, naprotiv. Može delovati iritirajuće za oči, i kod osoba koje imaju suvo teme, koje se peruta. 

Pored ovih sastojaka gledajte da pri kupovini obratitite pažnju na sastojke koji se takođe nalaze u sapunima, šamponima, gelovima i pastama - Olefin Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Lauryl Sulfate Sodium Salt, Sodium Dodecane Sulfate, Sodium Dodecyl Sulphate Dodecim Sodium Sulfate... 

Silikone u šamponima možete prepoznati pod nazivima: Cyclomethicone, Dimethicone, Methicone, Amodimethicone, Dimethiconol, Cyclomethicone / Cyclopentasiloxane... što nam pokazuje da se u imenu sastojka, a to je silly-cones, izbegavaju nastavci kao što su - one, - ane.

Šampone sa blagim dejstvom i kako pronaći onaj pravi, možete pročitati u jako korisnom postu na blogu - Kovrdžava kosa


Garnier Ultra Doux Intensivna maska sa maslinovim uljem




Obožavam Garnier maske za kosu, koristim ih već par godina i neizostavne su u mojoj nezi kose. Najduže sam koristila masku na bazi avokada, koju obožavam i rado joj se vraćam. Liniju na bazi maslinovog ulja nisam želela da propustim, moram priznati da je uticaj imalo i samo pakovanje. Ova maska je nešto gušća i masnija od maske sa avokadom, srednje je konzistencije i veoma se lepo nanosi na kosu. U dodiru sa vlažnom kosom, oblaže svaku dlaku. Masku držim sat vremena, iako je naznačeno da se drži na kosi tri do pet minuta. Mislim da je efekat mnogo bolji sa sat vremena tretiranja kose. Kosu ne masti dodatno, učini je mekanom, volumen ne izostaje, pod prstima se oseća punoća, umiri dlaku i učini je glatkom. Sjaj koji ostavlja nakon upotrebe, više je primetan na kosi koja nije oštećena farbanjem i dodatno je učini na oko zdravijom i negovanom. Ali, odlično deluje i na farbanu kosu. Odlično se ispira i uz redovnu primenu, zaista vidim efekat na kosi. Kosa je zdravija na izgled, negovana, lokne su i dalje prisutne i lepo ih neguje. Koristim je nakon svakog pranja kose. Čim se maska nanese na vlažnu kosu, preko kose se stavi kesa i peškir, i tako poboljšaju dejstvo maske. U ovakve maske, ne retko dodajem i malo ulja, kako bih još više upotpunila negu. 





Za masku od 300 ml, po ceni oko 300 din., Garnier zaista nudi odličnu negu i vredan je pažnje, bar što se tiče drogerijskog ranga. Često se njihove linije za negu kose, mogu naći na akciji u drogerijama. Sledeću ću probati masku sa uljem argana i kamelije, pa mogu uraditi i uporedne recenzije. 

Garnier Ultra Doux regenerator na bazi avokada i shea buttera



Nakon hidrantne maske i ispiranja iste, kosu takođe malo posušim pamučnom majicom i nanosim regenerator na kosu. Moram da priznam da je ovo možda prvi Garnierov regenerator koji sam do sada koristila. Ovaj proizvod je malo tečnije konzistencije, od sledećeg kojeg predstavljam. Miriše divno, potseća me malo na orijentalne mirise, ali ne traje dugo na kosi. Veoma je lagan za korišćenje, oseća se mekoća kose pri nanošenju, nije težak niti ostavlja takav osećaj nakon pranja. Kada imam ovaj regenerator na kosi, obično tada prstima raščešljam kosu. Ukoliko želite bolji efekat, držite proizvod duže od predviđenog vremena. Iskreno, ovaj regenerator nije baš po mom ukusu jer je blag. 



Njega takođe možete pronaći u drogerijama, po ceni od oko 200 din. za 200 ml proizvoda. Kod pakovanja mi se ne dopada, što se pri kraju proizvod nakupi u delu kod čepa, gde je plastika jača i teže je izvući maksimum iz pakovanja. 


Loreal Paris Elseve Extraordinary Clay balzam


Loreal Paris nas je za predstojeće proleće, obradovao novom linijom koja sadrži šampon, balzam i masku za teme na bazi gline, sa naglaskom da proizvodi ne sadrže silikone. I sve to sa posebnom posvetom, osobama koje imaju masno teme, a suve krajeve. Možemo reći da nas je takav efekat pratio tokom zime, što zbog smoga, dima, grejanja, prljavštine, prethodnih neuklonjenih preparata na bazi silikona, nošenje kapa, kapuljača, vode iz vodovoda... Šampon iz ove linije, koliko sam uspela da vidim, sadrži SLS, ali da je bez silikona. Oni koji inače koriste takve sastojke za tu vrstu nege, mogu da probaju, ali neka paze na duže staze, jer SLS se tako odražava i ostavlja posledice zvane -  osetljivo, isušeno teme. Zbog toga sam želela da probam ovaj balzam, i sada imam samo reči hvale. Zaljubila sam se pri prvom korišćenju i efekat koji je ostavio za sobom me je oduševio. Kosa je bila totalno smirena, definisana, izgledala je hidrirano, zdravo, mekano i glatko. Takođe je efekat upotpunila sjajem, ali to mi je bilo manje bitno, koliko mi se efekat nakon ispiranja svideo. Odlično je potpomogao da se kosa prstima lakše raščešlja, kao i nakon toga četkom. Sve zajedno, kosu na dodir upotpuni i učini je gustom. Ne znam kako ostatak proizvoda iz ove linije deluje, ali ja sam svakako reguralno oprala kosu već trećeg dana i preko toga ne idem. Nemam masno teme, pa samim tim i nisam merodavna za osobe koje imaju takav izazov. Glina ( Kaolin), nalazi se približno pri dnu proizvoda, a pored nje prisutna su i neka vrsta ulja, magnezijuma... Balzam prelepo, negujuće miriše i ostaje malo duže na kosi. 


Cena balzama je do 300 din. za 200 ml i može se naći u bolje snabdevenim prodavnicama i drogerijama. 

LA CROA Argan i Makadamia ulje za kosu



La Croa je Hrvatski brend koji se od prošle godine može naći u DM drogerijama, a reč je o kompaniji koja proizvodi preparate za negu kose. Negde pri kraju prošle godine, naišla sam na sniženje ovog brenda i odabrala da probam njihovo ulje za kosu. Dva odlična sastojka za negu kose na početnoj strani, navela su me da probam ovaj proizvod. Ulje se nalazi u staklenoj bočici i u njoj staje 20 ml. Za najbolji efekat, dobro je naneti ulje na polu vlažnu kosu i utrljati u krajeve, a ako je više oštećena i ka sredini kose. Na suvoj kosi, podstiče sjaj, zagladi dlaku i štiti je jer sadrži u najvećem procentu tri vrste silikona, od kojih je jedan dimethicone. NAPOMINJEM, sve preparate sa silikonima nanosite isključivo od polovine dlake, nikako na kožu dlake. U nešto manjoj količini se nalaze ulja, a pri kraju različite vrste alkohola. Kod kovrdžave kose nije baš preporučljiva upotreba silikona (iako postoje neke dve vrste), jer silikon isušuje kosu, a kovrdžava kosa je već po prirodi suva. Tako da ovo ulje ne koristim stalno. Čep proizvoda ne dozvoljava da višak proizvoda izađe, već izlazi po sistemu - kap po kap. Jako je pozitivno što se preparat ne razliva kada se nanosi na dlanove i ne kaplje. Kosa je odmah mekana, vidno sjajna, lepo je zagladi i ulje ne ostavlja osećaj težine i slepljivanja. Miris je jako upečatljiv, za nekoga će možda biti jači zbog glavnih sastojaka, ali se ne zadržava duže na kosi. Troši se relativno sporo, meni je potrebno pet kapi da dobro pokrijem jedan deo kose. S obzirom na količinu i cenu, spada u skuplje. 


Cena je oko 685 din. u DM drogerijama za sada, a na sniženju je do 400.

Loreal Paris Extraordinary Oil Repairng



Ponovo proizvod od Loreala, ovoga puta se radi o završnom proizvodu za negu, odnosno onom koje se ne ispira, poznatom pod nazivom na nalepnici kao leave in. Ovaj proizvod takođe sadrži silikon, koji se nalazi na početku liste. Ostalo je takođe mešavina nešto manje bogatijih ulja i alkohola. Pumpica radi po sistemu zaključavanja u jednu stranu, dovoljno istisne da možete bez preterivanja naneti na kosu. Iskreno, ovi završni proizvodi bez ispiranja, nisu tu da nam dubinski neguju kosu, već da je zaštite od spoljašnjih uslova i zaglade dlaku. Ovaj proizvod to i radi, međutim takav efekat stičem samo u prvih par minuta nakon stavljanja. Posle toga se gubi i sjaj i bilo kakav dodatni efekat, koji mi pruža prethodno ulje. Nemam osećaj da doprinosi i dodatnoj mekoći. Tako da na duže staze, preterano i nisam zadovoljna, svakako ću ga iskoristiti do kraja. Možda je i moja kosa previše zahtevna i ovo ulje bi odgovaralo da zagladi kosu koja nije toliko suva, gusta i neposlušna. Ovakav tip proizvoda, koji ostaju na kosi, uvek nanesite i koristite posle regeneratora. Svakako pogledajte sastojke i procenite da li odgovara vašem tipu kose. 


Cena ovog proizvoda je oko 800 din. i takođe sam uzela na nekom sniženju po ceni do 400 din. za 100 ml.

Osobe sa gustom, kovrdžavom i suvom kosom zapravo kao završnicu u nezi bi trebalo više da koriste mleka, kreme koje su hranljive i čiji efekat se odražava i na samo formiranje frizure. Nama je to preko potrebno, kako bi nam lokne imale željenu formu i tokom drugog dana, kada nam oblik polako opada. A uz to i dodatnu, proteinsku negu. 


Svoje poverenje sledeći put dajem proizvodima Shea Moisture koji se mogu naći na Look Fantastic sajtu i isprobam najzad proizvode koji su daleko hvaljeni i čiji je brend upravo namenjen za kovrdžavi tip kose. Njihovu kremu za definisanje kose sam probala, oduševila se i jedva čekam da probam ostatak proizvoda. 

Post je duži, a to je tako kada se radi o ovakvoj temi. Nadam se da sam uspela da vam dočaram proizvode i da vam prenesem neke nove informacije. Svakako i ja nešto uvek novo naučim. Kao i za ostalu negu i ovde treba dosta toga poznavati. Mislim da nam u tome, dosta mogu pomoći naši blogovi koji se bave tom tematikom. Jedan od takvih blogova je "Zdrava kosa", za koji verujem da je većina čula, čitala i nešto iz bloga primenila. Aleksandra, koja uređuje blog, za mene je neko ko bi mogao da postane edukator iz tog polja i verujem da bi u tome bila jako uspešna, jer odgovara na pitanja na koja većina frizera nema odgovor. Kod nje se vidi da ona uživa u negovanju kose, uvek nešto novo istražuje, dosta dobro poznaje tu tematiku i verujem da vam pomaže. Meni iskreno, DA. Zbog toga vam preporučujem njen blog, ako ga još niste videle. 

Želim vam prijatan vikend i toplije prolećne dane, a do sledećeg posta volela bih da pročitam vaše savete za negu kose i da li ste probale predstavljene proizvode? Kakvo je vaše mišljenje i imate li predlog?

You Might Also Like

3 comments

  1. Одговори
    1. Draga Jelena, recept sam objavila davno na blogu, uz prikaz ce ti biti lakse: http://joannesviewoflife.blogspot.rs/2013/02/iz-domace-radinosti-maska-za-ostecenu.html?m=1 Za jos jednu masku poput ove, mozes da vidi na kanalu: Joannes Tutorials gde sam takodje u videu objavila slican recept. Razlika je u avokadu i dodatku jaja. Ako budes probala, bilo bi mi drago da cujem utiske. :) Veliki pozdrav! 💜

      Избриши
  2. Zdrava kosa je odlicna i veoma je uspesna u toj temi ,voleli bi da saradjujemo sa njom a i sa Vama www.vasiljev.rs

    ОдговориИзбриши

Subscribe