DIY: Maska od kurkume za suvu i mešovitu kožu

2/12/2015

Izvor sa interneta
Kurkuma je veoma popularan i vrlo rado korišćen začin u istočnjačkim zemljama, naročito u Indiji, koju koriste hiljadama godina unazad u njihovoj ajurvedskoj medicini, kao dodatak jelima, mleku, čajevima za detoksikaciju, u lečenju bilo kakvih kožnih oboljenja...

U današnjem postu potrudiću se da ovu biljku, iz porodice đumbira, vam više približim, bolje vas upoznam sa svim njenim čudesnim i dobrim lekovitim svojstvima koje pruža ljudskom organizmu.

Lično sam oduševljena Indijom, njihovom medicinom, prirodnim načinima lečenja, negom uljima i začinima koje koriste, njihovom kulturom, životnom filozofijom i načinom razmišljanja. Nisam neki ljubitelj niti fan njihovih serija, ali volim da pogledam i opustim se uz neki njihov dobar film jer znaju dobro da iznesu priču i prenesu emociju.
U poslednje vreme, gledam da što više istražujem i upoznajem prirodne začine, ulja koje oni koriste i praktikuju u svojoj nezi i ishrani, da se upoznam sa svim čarima i blagodetima koje pružaju, čemu doprinose i šta potpomažu.
Kurkuma je većini možda poznatija, kroz češće korišćeni kari ( curry), koji je mešavina 20 vrsta začinskih biljaka i semenki, a kurkuma kao njegov glavni sastojak daje žuti pigment, koji je najvredniji deo ove biljke. Njena lekovitost se ogleda u tome da sadrži vitamine B6, B3, folnu kiselinu, kalijum, gvožđe, mangan, minerale, a takođe se smatra da sadrži nesvarljiva vlakna.
Što se tiče medicine, ona sprečava rast i prevenciju stvaranja tumorskog tkiva, naročito se to ogleda kod raka prostate, raka dojke i malignog melanoma. Pored toga što pruža snažno antioksidativno, protuvupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikarcinogeno delovanje, koristi se i za reumatološka oboljenja poput reumatskog artritisa kao obavezan dodatak terapiji, kod osoba sa problemima u zglobovima, bolovima u mišićima jer potpomaže njihovu pokretljivost.
Njena primena se odlično pokazala kod osoba obolelih od kardiovaskularnih oboljenja jer snižava holesterol, trigliceride, slobodne masne kiseline. Odlično, prirodno čisti jetru, kod koje povećava aktivnost glukokinaze, koja samim tim prevodi glukozu u glikogen, što daje nižu vrednost glukoze u krvi nakon obroka. I zbog toga je bitna i važna, kod osoba obolelih od diabetes mellitus-a odnosno šećerne bolesti. Naročito je bitna kod uklanjanja štetnog taloženja plaka u mozgu, koji doprinosi nastanku Alchajmerove bolesti
Kao što možete da vidite, ovaj začin ima zapanjujuća dejstva, na nekim dodatnim istraživanjima se još uvek radi jer neke zemlje tek sada uočavaju i posmatraju njena terapijska delovanja i svojstva. Za kurkumu se može reći, da je začin koji obećava! 

Kod zdravih osoba se primenjuju za poboljšanje celokupnog organizma jer deluje na:

  •   poboljšani rad srca
  • kao čistač jetre i žuči
  • poboljšava rad štitne žlezde
  • eliminiše crevne parazite i obnavlja crevnu floru
  • smanjuje nadutost stomaka i smiruje gastritis
  • čisti krvne sudove
  • deluje preventivno na sprečavanja nastanka osteoporoze
  • odličan borac protiv gljivica i bakterija, samim tim je dobra i za kožu jer deluje na oblike kožnih oboljenja kao što su psorijaza, ekcem i kožni dermatitis
  • eliminiše zatvor i reguliše probavu 
  • odličan je saveznik u borbi protiv kancera
 U ovom postu, prikazaću vam maske koje možete kod kuće napraviti za suvu i mešovitu kožu na bazi kurkume, kao i na koje načine je možete unositi u organizam.

MASKA ZA LICE ZA SUVU I MEŠOVITU KOŽU



Ova maska kod oba tipa kože ima isti početak, samo se središnji deo pravljenja razlikuje. 

Kod maske za suvi tip kože, potrebno je:


brašno ( obično, meko tip 400 ili kukuruzno, pirinčano)
kurkuma ( 100 gr u Zdravoj hrani, košta oko 80 din. pa naviše, kako gde )
bademovo ulje ( poželjno) ukoliko ga nemate, poslužite se maslinovim ili kokosovim uljem
mleko ( obično )
med po želji
 

 Kod maske za mešovitu kožu, potrebno je:


 • brašno ( tip 400, meko, može i kukuruzno )

Kurkuma
• obična voda ili jogurt

1. U običnu, čistu činiju sa malom kašikom dodamo jednu i po kašiku brašna. To je sasvim dovoljno, a nekada i previše, za stavljanje na lice i malo na deo ispod donje vilice. Možete je staviti i na predeo dekoltea, i u tom slučaju vam je ova mera sasvim dovoljna. Nije na odmet ako stavite i dve male kašike ili jednu celu veće, jer će te je imati pripremljenu za naredno korišćenje. 



BRAŠNO - U Indiji koriste brašno od slanutka, koje kod nas nema, ali uobičajno, brašno ubrzava proces zarastanja već prisutnih bubuljica, smanjuje lučenje masnoće, čisti pore, nečistoću, uklanja mrtve ćelije sa lica, uklanja mitisere i sprečava nastanak novih bubuljica. Jako je delotvorno kod uklanjanja tamnih fleka, za izbeljivanje kože i vraća prirodni sjaj. 






 2. U činiju sa brašnom, dodajemo pola kašičice kurkume



 KURKUMA - uklanja tamne fleke, bilo kakve vrste hiperpigmentacije, smanjuje nastanak bora, novih mitisera i bubuljica, odlično čisti kožu zajedno sa brašnom, jer joj vraća prirodni sjaj i uklanja dubinski svu moguću nečistoću i masnoću. 

3. Dodajemo jednu kašičicu ulja, bilo bademovo (što je poželjno) , možete ili kokosovo, maslinovo, šta god imate trenutno kod kuće.

 BADEMOVO ULJE - ovo ulje je bogato antioksidantima, ima visok sadržaj vitamina A, B i E, koristi se kao esencijalno ulje koje odgovara svim tipovima kože jer ne zapušava pore, uz to vrši hidraciju, vraća vlažnost i sjaj koži. 
Njegova svojstva su ublažavanje iritacija i zapaljenja kože, omekšava iritiranu i suvu kožu, čineći je mekanom i glatkom. Koristi se kod uklanjanja strija, tamnih podočnjaka, smanjuje fleke od sunčanja, odličan je u skidanju šminke u predelu oko očiju, smanjuje nastanak akni i bubuljica, a takođe je dobro u rešavanju opadanja kose, jer je bogato magnezijumom koji je glavni sastojak preparata za kosu.

4. Dodajete jednu veću kašiku mleka ili jogurta, u zavisnosti od tipa kože, do zasićenja same smese koja treba da ima gustinu pavlake.

Mleko kao dodatak za suvu kožu
Jogurt ili voda, kao dodatak za masnu kožu
 MLEKO- mleko, kao i jogurt, imaju zadatak da naprave masku kompaktnijom, a takođe da pospeše sam učinak maske, jer sadrže bogate hranljive sastojke koji kožu čine glatkom i mekanom. 

5. MED - Neko ovu masku, pravi u kombinaciji bez ulja sa medom, uz dodatak brašnu, kurkumi, jogurtu ili mleku. Med obiluje šećerima, vitaminima B1, B2, B6, C, mineralima i enzimima. Ima blago antibakterijsko dejstvo, štiti kožu od starenja i fleka, temeljno čisti kožu, sprečava nastanak novih i ublažava izgled postojećih bora. 

Maska se nanosi na čistu kožu, u srednjem sloju, ne ni previše debelo niti previše tanko. Možete je naneti sa četkom ili kašikom. Prstima nije preporučljivo, jer je kurkuma začin koji je jako pigmentovan i na ukus malo gorak, samim tim ostavlja prebojenu kožu, a ako nanesete bliže oku ili nosu, gledajte da brzo isperete. Nemojte se približavati korenu kose, jer ćete je teško ukloniti iz tog dela. 

Drži se 20 minuta, koliko joj je dovoljno da se osuši, a zatim se mlakom vodom spere. Primetićete da vam je nakon pranja, koža žuta, što se na prvi pogled da primetiti već kada lice brišete peškirom. To nije nikakav problem, da se srediti uz pomoć nekog tonika za čišćenje lica, maramicama za skidanje šminke ili micelarnom vodom. 
Na predeo gde ste imali suvi deo kože ili neke fleke od bubuljica, posle pranja biće trenutno pigmentovane jer se kurkuma zadržava na taj deo. I to se sve da srediti prilikom uklanjanja tonikom ili tokom sledećeg pranja lica. Nekada ako je dobro ne uklonite sa kože, tokom noći ostavi tragove na jastučnici, zato stavite te večeri peškir na jastuk, kako vam ne bi ostali tragovi i prebojenost.
Za one koji imaju problematičnu kožu, preporučujem im toplo i od sveg srca da probaju ovu fenomenalnu masku, jer će im rešiti vrlo brzo upale bubuljica, smanjiće obim nastanka sebuma, čisti odlično pore, sprečava stvaranje novih mitisera, koža je neverovatno glatka, mekana, prirodno revitalizovana i sjajna. Kod ovakvih tipova, maska se nanosi dva do tri puta u toku nedelje.


Oni koji imaju normalni tip kože, mogu da je koriste jedanput nedeljno.
Suvi tip kože primetiće totalnu revitalizaciju, hidraciju, mekoću, glatkoću njihove kože, jedan zdraviji izgled kože. Primetiće te oslabljeno perutanje, a mrtve ćelije će vrlo brzo biti uklonjene.
Kod ove maske sam subjektivni pomak vidite nakon jednog korišćenja!
Meni bliski ljudi, koji me sreću i posmatraju skoro svakog dana, u poslednje vreme me sve češće pitaju, šta sam to radila sa licem i vidno primećuju da mi se izgled kože poboljšao. 
Lice mi se zaista pročistilo, naročito čelo, a pore na obrazima su čiste i vidljivo smanjene. Posle ove maske, koža je toliko mekana, ali toliko, da mi nijedna maska u vidu gotovog ili pravljenog proizvoda, nije toliko vidno pomogla kao ova. 
Možete je naneti pre mehaničkog čišćenja lica, jer su pore posle uklanjanja ove maske divno otvorene i neki kanali zatrpani prethodno sebumom su spremni za lagano čišćenje.
Višak maske, ostavite u frižider za drugo korišćenje
Što se tiče korišćenja kurkume za poboljšanje zdravlja i organizma, može se dodavati kao začin raznim jelima i salatama, a lično unosim putem mleka ili jogurta, tako što pola kašičice dodam u čašu i popijem.
Možete koristiti i u kombinaciji sa đumbirom, i tako napraviti čaj. Kurkumu preliti sa toplom vodom, a zatim dodati đumbir i sve zajedno prokuvati i po želji zasladiti.
• Zanimljivost! U Indiji, mlade koje se pripremaju za venčanje, dan pre nanose ovu masku kako bi im koža bila lepa, glatka, mekana i sjajna za njihov značajan datum!

Ukoliko ste probale ovu masku ili znate drugačiji recept pripremanja, slobodno pišite... 

Vi koji niste, probajte, a do tada se izjasnite kako se vama čini i da li bi ste probale?


You Might Also Like

18 comments

  1. S obzirom da znam koliko kurkuma boji kožu, ne bih. Bilo bi me uvijek strah da se neće moći oprati.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa, ako polazimo od toga, onda je niko ne bi stavljao na kozu... ;) Sve se da srediti, spere se ona, ne ulazi u pore dubinski, ja je koristim dva puta nedeljno i uopste mi ne smeta vec mi jako prija. Moja topla preporuka je da je probas, nece ti skoditi, vec samo pomoci. Pozdrav! :)

      Избриши
  2. Одговори
    1. Nema na cemu! ♥ Jako mi je drago sto si je probala i sto ti se dopala, to zelim da cujem! :** Pozdrav! :)

      Избриши
  3. Da li ti je bolja od gline, pisale ste na blogu o njoj cini mi se? :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, kurkuma je sto se tice suzbijanja sebuma i ciscenja koze, meni mnogo efikasnija od gline. Bilo kakvu infekciju umiri, koza ima prelep ten, pore lepo cisti i neverovatno je sto se taj efekat vidi zaista nakon jednog koriscenja, do dva... Nijedna maska mi takav rezultat do skorije nije pokazala. Prezadovoljna sam i ko god me pita, koju masku da koristi, ja preporucujem upravo sa kurkumom. Mana je mozda njena pigmentovanost, koja ostane na licu i nakon pranja, ali to sve zavisi od razmere koja se pravi sa ostalim sastojcima. Uklanja se i to nije problem. Bolje je da se nanosi pre kupanja, jer nakon, desi se da udje i u koren kose kod cela pa posle se cini da je koza u temenu zuta ili zelenkastija. Nadam se da ces probati i da ces javiti utiske! Veliki pozdrav! :)

      Избриши
  4. Da li bi ova maska mogla biti efikasna kod potkožnih bubuljica, koje umeju da traju i po 3 nedelje? Obično izlaze na bradi, bolne su, i ostavljaju fleke, iako ih ne cedim na silu. :( Koristim glinu povremeno, ali ni to baš ne pomaže. Možda malo ubrza proces sazrevanja bubuljice, ali i pored toga se dugo zadržavaju. I stalno se javljaju...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, bila bi efikasna, zbog toga sto bi kurkuma regulisala lucenje sebuma, procistila pore, ujednacila ten, smirila zapaljenske procese na kozi, vremenom ublazila crvenilo. Ono sto trebas da imas u vidu, jeste da ce tvoje postojece flekice od bubuljica, posle skidanja ove maske pozuteti. To nije nikakav problem, jer se kurkumin pigment hvata na takav deo koze, ona brzo nestane posle sledeceg pranja ili ako obrises lice nekim losionom ili micelarnom vodom. Glina deluje samo da trenutno malo izvuce visak sebuma, gde se efekat vidi dva, tri dana, posle se na isto sve vraca. A, pri tome ne ocisti toliko dubinski lice kao sto to kurkuma radi. Preporucujem ti da je koristis od srca, verujem da ce ti pomoci! :)

      Избриши
    2. Анониманмај 26, 2015 2:44 PM

      Najlepše hvala! :D Odugovlačila sam sa njom, i evo, danas ću je definitivno probati. :)

      Избриши
  5. Анониманмај 08, 2015 11:18 AM

    Da ostaje malo zute boje na licu,ali vredi je stavljati.Ja je obicno stavim na lice ako perem kosu uvece,da je isperem pre ispiranja kose a s jutarnjim umivanjem boja i nestane:-)Toplo je preporucujem:-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na podeljenom iskustvu, slazem se sa tobom! :) Drago mi je da si zadovoljna! ;) Pozdrav!

      Избриши
  6. Анониманмај 28, 2015 10:59 PM

    Upravo sam je stavila :-).Zanima me da li pomaze kod fleka od bubuljica pošto već neko vreme tragam kako da ih maknem sa čela,jer je sad kasmo za hemijski piling? A probaću i za topljenje salca,dobro će doći.Jel ima neko iskusva kurkurma i mršanje?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odlicno! :) Kurkuma ce posle skidanja, da ostane malo na delovima koji su oznaceni kao fleke od bubuljica, jer je tu koza malo suvlja nego na drugim delovima koze lica. Mislim da ce ti pomoci za mrsavljenje, mozes sa cajem da je kombinujes ili sa nekim vocem tipa sa jabukama. Sigurno ce ti organizam ocistiti od toksina, poboljsati varenje, smanjiti holesterol bez obyira koliki je sada.

      Избриши
  7. Ja sve sastojke ima,posle cu da je spremim. Samo da ti napomenem da ne preterujes u ishrani sa kurkumom,jer nas organizam i metabolizam nije isti kao i ovim Indicima,pa onda mi cesto gresimo,nije hejt ili nesto da me ne shvatis pogresno. :)))) Recaenzija odlicna kao i uvek!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Coko, jako mi je drago sto kod kuce imas kurkumu i sto ces probati ovaj recept. ♥ Krug korisnika ove maske se u mojoj okolini siri i veoma se radujem kada cujem pozitivne utiske. Naravno, jos vise mi drago kada to i na ovaj nacin, sa vecinom ljudi mogu da podelim i ukazem na blagodeti ovakvog zacina. Ne konzumiram ga cesto u ishrani, pojedem nekada sa piletinom, jer nisam bas neki ljubitelj zacinjene hrane. Tebi svakako hvala na komentaru i sugestiji, vidim da pises u osecaju dobre volje, tako da nista nije shvaceno pogresno. Tu smo da ucimo jedni od drugih i svako postuje tudje misljenje. Hvala puno, najdraze mi je kada procitam da je neki predlog uspeo! ♥

      Избриши
    2. Ja sam odusevljena maskom. Lice blista. :))))))))

      Избриши
    3. Tooooo sam htela da cujem! :))) Bas mi je drago!!! ♥♥♥ Samo napred, veeeliki pozdrav! :*

      Избриши
  8. Maska je odlicna. Jedini problem sto koliko god umivala lice poslije, ona ostane i onda se jastuk lijepo oboji :(

    ОдговориИзбриши

Subscribe