Napravi sama: "Spasonosna" krema za kožu

7/26/2016




U poslednje dve godine, vrlo rado koristim prirodna ulja i kvalitetnu prirodnu kozmetiku za negu kože, a rado je i sama pravim jer sam veliki ljubitelj iste. Obožavam da istražujem nove recepte, delovanje pojedinih sastojaka iz prirode, uživam u ritualima pravljenja, a naročito kada je posao uspešno završen. Takav hobi me čini srećnom, prvenstveno time ispunjavam korisno svoj slobodni deo dana, radim za sebe, učim nešto novo o sebi i time oplemenjujem svoj duh. 
Obavezno u toku nedelje odvojim vreme nove količine "spasonosne" kreme, taj deo dana podredim sebi i verujte... koliko god da mislimo da nemamo vremena da se tome posvetimo, da smo zaokupirane stvarima koje imaju veći prioritet, odmah mogu da kažem da su to zablude i uverenja koja dobro ne donose. Upravo ste vi osoba koja sebi treba željeno da bude na prvom mestu. Za sve postoji vreme, koje je relativno, zavisi samo šta je vama u toku dana prioritet. Ne, to nije egocentrično. Time pokazujete koliko vam je stalo do sebe, a i do vaših najmilijih. 
Ne zaboravite, jedina osoba sa kojom provodite svaki sekund ovoga života, od početka do kraja ovozemaljskog putovanja, ste upravo vi, u vašem telu koje je promenljivo i koje je trenutno ogledalo vašeg stava, svesti i mišljenja koje imate o sebi i životu.
Zato, ako osetite dosadu i mrzi vas da pravite u domaćoj radinosti ovakve preparate, nemojte da vam to bude teško i učinite to sebi za ljubav. 



Neverovatan osećaj stvara svest da si to sama napravila i da može potpuno bezbedno da se koristi svaki dan. Zato, samo napred, jer ćeš kroz ceo postupak sigurno više zavoleti sebe i otkriti šta je ono što je u stvari tebi najpotrebnije. 

"Spasonosna" krema za kožu koju vam danas predstavljam ne sadrži konzervanse, niti bilo koje štetne supstance, dolazi iz prirode i svaki sastojak je sa pravom namenom baš na tom mestu. Recept sam pronašla na youtubu, od devojke koja se zove Brianne i čije sam sastojke i količinu malo izmenila. 
Sve potrebne sastojke možete naći kod nas, a čemu zapravo sve ovaj puter služi, saznaćete u nastavku teksta. 

Od sastojaka potrebno je:




20 grama prirodnog, pčelinjeg voska koji nije ostatak od sveće. To je veoma bitno da se naglasi, jer je velika razlika u samom dejstvu. Većina prirodnih krema kao glavni i osnovni sastojak upravo koristi pčelinji vosak, koji ima nebrojano mnogo korisnih uloga za našu kožu. Prvenstveno antibakterijski deluje koliko i med, zadržava vlažnost u koži i sprečava dehidraciju. Upalne procese na koži smiruje i ostavlja je dobro nahranjenom i po više časova, zbog čega njen kvalitet vremenom postaje sve izražajniji i izgled bolji. Postoje razne vrste voskova na našem tržištu, ono što mogu da vam predložim jeste da kupite od nekog ko uzgaja pčele, proizvodi med i ko bi bio voljan da vam da ili proda deo voska koji one same proizvedu. Ukoliko ne, možete potražiti kod pčelara blizu crkve jer oni obično imaju vosak koji je najmanje obrađen. Najbolji i naprirodniji je svetli vosak, ima bledo žutu nijansu koji miriše baš na med. Možete da se susretnete sa nešto tamnijim smeđe ili žute boje, koji ima nejasnu nijansu i koji može da se iskoristi. Nemojte uzimati onaj koji je mrke neujednačene boje, i koji miriše na sveće, jer obično je više puta korišćen. Parče voska od 50 gr je oko 100 RSD. 

Svi sastojci 

Potrebnu količinu izmerite na vagi, a zatim stavite u metalnu ili staklenu činiju. Vosak na vodenoj pari istopiti do tečnog stanja.

Nakon toga, izmerite oko 30 grama samo nerafinisanog, ekstra devičanskog kokosovog ulja. Zatim i njega dodate u činiju sa voskom.



►Kokosovo ulje je postalo poznato zbog široke i delotvorne primene, naročito u službi obnavljanja oštećene kose. Za negu lica, njegovo korišćenje je stavljeno pod znakom pitanja, jer su tvrdili da ima komedogeni efekat na masnu kožu. Međutim, pokazao se odličnim kao balzam za usne i za negu suve kože lica i osetljive kože oko očiju. Ima antibakterij dejstvo, na tržištu se nalazi u dva oblika, a vi uvek izaberite ono koje je manje prerađeno, u ovom slučaju ekstra devičansko. Može se naći u svim bolje snabdevenim radnjama zdrave hrane, većim marketima, drogerijama, po različitoj ceni u zavisnosti od veličine i proizvođača.



►Maslinovo ulje (80 ml) dodati u činiju sa istopljenim voskom i kokosovim uljem.
Maslinovo ulje, ekstra devičansko, je zbog svog odličnog sastava skoro obavezni sastojak za negu lepote. Benefiti su: smirivanja kože sklone upalama, ekcemima, psorijazi, duži mladalački izgled kože, redukuje bore, obnavlja oštećenu kožu zbog antioksidanasa koji se u njemu nalaze.
Iako sam dodala malo više od napisane količine jer su sastojci bili pri kraju, to nije poremetilo konačni kvalitet proizvoda.



I u sve to, dodajemo poslednji sastojak. 
►Aromatično ulje po izboru, koje će dati divan miris ovoj kremi za telo. Ukoliko nemate kod kuće nijedno takvo ulje, možete ga same napraviti. Kao predlog vam dajem ulje od narandže jer dobro utiče na opuštanje, otvaranje druge čakre. Kako ga napraviti? Veoma je jednostavno. Osnova za svako aromatično ulje je maslinovo, kome se dodaje određena količina onog dodatka od kog želite da dobijete aromatično ulje. U ovo slučaju sam dodala sitno narendanu narandžinu koru ( samo narandžasti deo), i to tako stoji pet dana na tamnom mestu, na sobnoj temperaturi. To znači da ulje morate napraviti nekoliko dana pre "spasonosne" kreme. 

Kakva je namena ove kreme?

Posle tuširanja, topla voda i šampon mogu dodatno da isuše kožu, naročito ako uz to primenjujete i neki piling. Ova krema ima upravo tu ulogu da, kada se nanese na suvu, čistu kožu u tankom sloju, vrati toj koži vlažnost, mekoću. To se naročito odnosi na kožu laktova, kolena i peta. Bitno je da se nanese u tom tankom sloju i pri tome pokretima masaže dobro utrlja, jer tako poboljšavamo cirkulaciju, a i izbegavamo onaj višak masnoće na koži koji može biti neprijatan. Uz to, miris dodatog aromatičnog ulja deluje dosta opuštajuće i traje i po više sati. 
Kremu ne koristiti za skidanje šminke zbog voska koji još više razmaže i zalepi ostatke šminke za lice. 
Takođe dobra primena kreme je za negu kože sa strijama i sa celulitom, jer razbija tvrde čvorove u dermu kože i poboljšava cirkulaciju. 
U deo kreme može da se doda i morska so, tako ste dobili odlično sredstvo za piling kože i nakon toga se istuširati i opet namazati samo kremu. 
Efekti kreme se vide već posle prvog mazanja, pa vam neće biti teško da to stalno ponavljate. Koža je izrazito mekana, glatka, sjajna, vlažna i što je najvažnije isti su efekti na koži svih delova tela. To traje ceo dan.



Dok je krema još topla i tečna, polako je sipate u čistu plastičnu/staklenu posudu koju ste prethodno pripremili i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ako je krema tvrđa i teško se razmazuje, može da se ponovo na pari istopi do tečnog stanja i da se to koriguje dodavanjem maslinog ulja ( 20 do 30 ml).
Lično je svakodnevnno koristim, iako se ne sunčam, mislim da će odgovarati i kao fini melem nakon sunčanja. 




Iskreno vam preporučujem da napravite ovu kremu, radujem se već sada vašim utiscima, a do tada bih volela da znam, da li same pravite neke proizvode i da li vam se dopadaju ovakvi postovi?

You Might Also Like

6 comments

  1. Jako si me zainteresovala da isprobam ovaj recept. Javim se kad smućkam :) Čini se odličnom kremom.

    ОдговориИзбриши
  2. Divan tekst! ^.^
    Obožavam prirodnu kozmetiku, koristim je, ali nikada nisam probala da nešto i sama napravim. Ova krema deluje baš fino, i, uz detaljna objašnjenja koja si nam dala, možda se i usudim da je napravim. Zaista odličan post! :)

    ОдговориИзбриши
  3. Odlicna ideja , cini se veoma korisnom po sastojcima :) dodato na spisak novih stvari

    ОдговориИзбриши

Subscribe