Kiseline u službi lepote - Paula's Choice tonik za lice SKIN PERFECTING 2% BHA Liquid Exfoliant

1/23/2017


O voćnim kiselinama se danas dosta piše i priča, a one su bile poznate još odavnina kao glavna sredstva za negu i lepotu ženskog lica i tela. Svim tim prirodnim sastojcima je bilo zajedničko da sadrže alfa hidroksi kiseline. U te svrhe su korišćeni razni prirodni preparati od kozijeg mleka, vina i vinskog taloga, pa sve do prirodnih sokova dobijenih iz voća. Međutim to je bilo rezervisano samo za žene iz viših slojeva društva, a širu primenu i veću dostupnost su te kiseline dobile tek krajem XX veka. Istraživanja farmaceutske industrije se bave načinom dejstva kiselina na koži, koncentracijama, indikacijama, kontraindikacijama, neželjenim dejstvima. 

Došlo se do zaključka da efekti dejstva kiselina zavise od nekoliko faktora:

- molekulska masa same kiseline,
- koncentracija koja se aplikuje na kožu,
- hemijske i fizičke karakteristike kiseline koje se primenjuju,
- koji je nosač upotrebljen kao podloga u preparatu,
- koji se pomoćni sastojci nalaza u formulaciji preparata,
- ph vrednost samog preparata.

Danas su na tržištu popularne razne grupe kiselina, a među njima najpoznatije su AHA i BHA kiseline. AHA kiseline ili alfa hidroksi kiseline ili voćne kiseline, sadrže u svom hemijskom sastavu karboksilne i jednu do više hidroksilinih grupa, zajedničko svima njima je položaj hidroksilne grupe, dok se međusobno razlikuju u masi i broju hidroksilnih grupa što direktno utiče na njihovo dejstvo koje imaju na koži.  Kao takve se rastvaraju u vodi i kiseline koje imaju duži ugljovodoonični niz slabije prodiru. Pripadnici AHA kiselina su: glikolna, jabučna, mlečna, vinska, limunska, tartarna i bademova kiselina. 
Sve one se mogu naći u prirodi, kroz upotrebu hrane ili iz dobijanja metaboličkih ciklusa ugljenih hidrata. Od svih nabrojanih iz AHA grupe, za glikolnu kiselinu se može reći da ima najmanju molekulsku masu zbog čega najbolje penetrira u kožu. Koliko će uz to biti dejstvo, zavisi od koncentracije kiseline u preparatu i od ph, koja se kreće između 3,2 do 3,5. Sve što više ph raste i dostiže vrednost ph 5, efikasnost se smanjuje i potpuno nestaje, dok kod smanjenja od 3,2 može pokazivati čak i iritirajuće dejstvo na koži. Ono što je kod njih bitno još da se zapamti, da se optimalna vrednost ph preparata dobija uz primenu neutralizatora, koji se može sam napraviti uz pomoć sode bikarbone ili kao odvojen proizvod prilikom kupovine kiseline, pod nazivom ''neutralizator''. Na našem tržištu takvu mogućnost za profesionalnu i kućnu upotrebu, daje Prima kozmetika.

AHA kiseline se upotrebljavaju u slučajevima kod kože koja je oštećena sunčevim zracima, kod osoba sa aknoznom kožom, suva, gruba, dehidrirana, kod staračkih hiperpigmentacija, kod atrofične kože. Veći procenat ovih kiselina se koristi u dermatologiji u cilju stimulacije dermisa i samim tim izaziva sintezu kolagena (piling) i kod oboljenja praćena keratinizacijom ( psorijaza). 
Međutim, mlečna kiselina se  koristi kod osoba koje imaju keratozis pilaris ( "pileća koža"). Ako ste početnik u korišćenju kiselina, dobra preporuka i pouzdana su mlečne kiseline, zbog toga što ne isušuje toliko kožu kao glikolna, sa kojom u kombinaciji ispoljava najbolji efekat. Ove kiseline su strogo kontraindikovane kod osoba sa rozaceom, ukoliko je koža osetljiva, inficirana, izrazito dehidrirana, pod upalom ili sklona alergijama. Ukoliko se kombinuju sa BHA kiselinama, po preporuci je dobro AHA kiseline koristiti pre podne, a BHA u večernjoj rutini. 



U BHA ( Beta Hydroxy Acid) kiseline spada salicilna kiselina. Za ovu kiselinu možemo reći da spada u keratolitike i u kozmetologiji služe za tretiranje masne kože, koje dovode do razmekšavanja i rastvaranja keratinskih slojeva kože u cilju njene revitalizacije. Kod masne kože dolazi do hiperkeratinizacije folikula dlake, pri čemu se zatvara kanal lojnih žlezdi, dolazi do stvaranja i oticanja komedogena i mitisera, zbog čega se ove kiseline dobro rastvaraju u takvoj sredini i mogu da izvrše eksfolijaciju. Tačnije, BHA kiselina penetrira u poru, smanjuje preveliku produkciju masnoće, dovodi do omekšalosti kože. 
BHA kiseline se dobijaju iz kore drveta vrbe.
Koristi se za kožu sklonu aknama, masnu kožu i oporavlja kožu oštećenu od sunca. Ako počnete sami da koristite ove kiseline, procenat sa kojim počinjete je od 0,5 do 1%, a vremenom stignete do 2 %. Ova kiselina je kontraindikovana kod osoba koje imaju preosetljivu kožu, kod trudnica i doilja . 



Kod nas na tržištu u drogerijama ja nisam našla tonike za lice koji sadrže ove kiseline ( ako imate više informacija, ostavite u komentaru ispod teksta), dok postoje kreme na našem tržištu koje sadrže te kiseline ( tu podrazumevam i pha kiseline koje su blaža zamena za AHA).
Ukoliko želite da probate neke od tonika koji sadrže ove kiseline, obratite se nekom od sajtova poput Look Fantastic, Beauty Bay, Beauty Expert, HqHair,... 
Najpopularniji brend koji sadrži BHA kiseline za masnu kožu je brend Paula's Choice. Paula je duže vreme prisutna na insotranom tržištu, i pakovanja koja sada gledamo su proširena izdanja već duže prisutnih proizvoda i njihovog pakovanja. Proizvod za koji sam se ja odlučila sadrži 2% salicilnu kiselinu, koji spada u njihov kultni proizvod, a reč je o tonku pod nazivom: ''SKIN PERFECTING 2% BHA Liquid Exfoliant''. 


On je namenjen za kožu sklonu mitiserima, proširenim porama, crvenilu, borama, za prve znake starenja. Koristi se za sve tipove kože, klinički je dokazano da hidrira, posvetljuje kožu i čini je glatkom.



Moj lični utisak je da taj efekat traje samo dok se koristi redovno preparat i čim se napravi pauza od nekoliko dana, stanje kože se vraća na staro. U početku nisam videla nikakvu promenu koju su obećavali u tutorijalima koje sam gledala, međutim kasnije je došlo samo do pozitivnih promena na samoj površini kože. Ona jeste postala glatka, lice se lakše čisti od mitisera, ten je ujednačen, koža je elastičnija, manje se luči sebum, postaje vremenom malo suva ( i zato mora da se nanosi dobra hidrantna krema). Fleke od bubuljica se neznatno smanjuju, manje se stvaraju nove bubuljice sem ponekad u PMS-u. Prilikom prvog prelaza tupferom sa tonikom preko lica, koža blago reaguje crvenilom, a tonik ostavlja neki površinski film na koži koji se upije nakon par sekundi. Posle toga možete naneti serum ili kremu. Kožu očisti detaljnije i više od micelarne vode. Iako je tonik predviđen za korišćenje dva puta dnevno, ja sam ga koristila samo uveče pred spavanje da detaljno očistim lice. Nekada bih samo sa tonikom legla, bez kreme, i do ujutru se uspostavi mikrosredina kože. Nisam ga koristila u trenutku kada je bilo upalnih procesa na koži, što i vama preporučujem. Mehaničke pilinge, možete, a i ne morate koristiti, ja ih nisam upotrebljavala jer mi je i ovako sam preparat vršio dobru eksfolijaciju. Neko ko voli da ostalim preparatima za negu, napravi dobru osnovu za penetraciju njihovih sastojaka, može izvršiti blagi mehanički piling. Preporučljivo je da se koristi tokom zime, uz korišćene SPF faktora (nakon uobičajne kreme), dok leti SPF faktor mora biti iznad 30 i to pod obavezno. Napomenuću još i specifičan miris koji podseća na benzin i koji izvetri posle nekoliko sekundi. 




Originalno pakovanje ima 118 ml ( postoji i manje pakovanje, ukoliko želite prvi put da probate - oko 9 evra), odlično se nanosi na tupfer i služiće vas nekoliko meseci ova količina. Ja sam kupila ovaj tonik preko Look Fantastic sajta, koji radnim danima pruža popust od 15% , a vikendom 20%. Regularna cena za 118 ml je oko 30 evra.
Sledeći tonik koji sam izabrala da koristim je od brenda - "PIXI by Petra", sa glikolnom kiselinom, želim da vidim da li će više delovati na bele, potkožne mitisere koje još uvek imam. Paula ima dosta drugih i možda čak boljih tonika, ja sam probala ovaj koji je najpopularniji, ali meni se nije pokazao kao i najbolji za moju kožu. 


Ukoliko ste probali neke od kiselina, napišite koji brend vi volite i čiji tonik preporučujete.

You Might Also Like

4 comments

  1. odlican tekst :) da li postoji nesto sto bi preporucila za fleke od akni? :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. S obzirom da ne znam o koliko godina je rec, a mogu da pretpostavim da se radi o mesovitom/masnom tipu koze, kao jeftina solucija je upotreba Aktivnog kiseonika. Poboljsace ne samo izgled fleka, vec i citave koze lica. Od kiselina, preporucila bih glikolnu ili mlecnu za pocetnike u te svrhe. I to pocev od preparata kao sto su maske za lice koje u sebi sadrze napomenute kiseline ili gelove za pranje lica, kao sto to ima Avene Cleanance gel za ciscenje, mislim da on sadrzi glikolnu. L.R.E. duo meni je pomogao u tome, samo naravno treba biti strpljiv i vidni ce rezulati biti. Ali prvo, ne treba sam cackati lice zbog cega i najcesce dolazi do nastanka novih bubuljica i fleka. Nadam se da sam nekako uspela da pomognem. Veliki pozdrav i hvala puno na citanju!

      Избриши
  2. Odličan post pun informacija za one koji se prvi put susreću s voćnim kiselinama. Ja godinama isključivo u jesensko - zimskom periodu koristim tretmane sa AHA kiselinama. navečer koristim Afrodita kristalni fluid pa nakon njega ostalu njegu (najčešće biljna ulja ili uljne serume) a jednom do dva puta tjedno Afrodita kemijski peeling u obliku seruma i nakon ispiranja neutralizator. Afroditina linija je namijenjena profesionalnom radu u kozmetičkim salonima i beauty centrima. Moja koža je debela, masna, neosjetljiva i odlično reagira na AHA kiseline. Nemam problema sa nečistoćama u vidu prištića i mitesera pa ne mogu iznijeti svoje iskustvo što se tiče čišćenja pora. Ali moja koža je već nakon prvog tretmana zategnutija, tonus je odličan, površinske sitne linije i bore su zaglađene, pore suženije i koža dobija svoj prirodni sjaj, ujednačenije je boje te bljeđa. Svakako svima preporučujem veliki oprez kod korištenja AHA kiselina, savjetovanje sa stručnom osobom (kozmetičar, dermatolog) i test na maloj površini kože.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Mare, hvala Vam puno na citanju i sto uvek podelite svoje dragoceno iskustvo! Veoma to cenim i uvazavam. Slazem se sa svim sto ste naveli kod upotrebe. Videla sam da su Afroditini serumi hvaljeni, volela bih da ih bliskoj buducnosti probam. Meni su se takodje AHA kiseline nekako pokazale boljim za tip koze, koji slicni imamo.

      Избриши

Subscribe