TePe četkice za zube

10/14/2016


O samoj osnovi dobre dentalne higijene sam pisala u jednom postu, pre par godina. Ove godine, u mesecu maju, bila sam na prezentaciji švedske kompanije TePe, koja se bavi proizvodnjom i prodajom pribora za održavanje higijene usta i zuba. Sada bih želela da vas upoznam sa njihovim proizvodima, jer imam iskustvo od nekoliko meseci koliko ih koristim. 
S obzirom da većina ljudi prave greške prilikom pranja zuba, počev od pritiska rukom na četkicu pa do tehnike pranja, od srca vam preporučujem da bacite pogled na ovaj kratak video koji je vrlo poučan, jer će te kasnije zaboraviti.


Asortiman TePe četkica za zube je jako širok i pomenuću neke: 
-TePe Supreme ( duža i kraća vlakna, za čišćenje između zuba i same površine zuba), 
- TePe Nova ( ima poseban vrh za bolji pristup),
- TePe Select ( gušća vlakna),  TePe Select Compact ( ako osoba teže otvara usta),
- TePe mini ( za decu do 3. godine),
- TePe kids ( za decu od 3. godine), 
- TePe Graphic ( šareni dizajn četkice),
- TePe Winter ( sa zimskim motivima),
- TePe Classic ( četkica sa većom glavom).
Postoje i specijalne četkice, koje se preporučuju posle hiruških intervencija u ustima, kod bolnog i osetljivog oralnog tkiva, kod veoma suvih usta ( kserostomija), posle radioterapije.
To su:
-TePe Gentle Care ( kod nežnih i osetljivih desni i zuba),
- TePe Implant- Orthodontic ( za implante i fiksne proteze), 
- TePe Implant Care ( četkica sa ugaonim vratom),
- TePe Compact Tooth ( za čišćenje teško dostupnih mesta),
- TePe Interspace ( ugaona glava četkice ide oko implantata i ortodonskih pomagala),
- TePe Denture Brush ( četkica za mobilne proteze).


TePe Nova


Kod ove četkice boja vrha određuje čvrstoću vlakana:
- roze vrh - ekstra soft vlakna,
- žuti vrh - soft vlakna,
- plavi vrh - medium vlakna.
Četkica ima suženu glavu za bolji pristup i neklizajući deo za palac ruke. Pri upotrebi ove četkice ( sa roze vrhom), nisam imala dobar osećaj o kontaktu sa desnima jer su vlakna previše mekana, pa se stekne utisak da treba jače pritisnuti. Dobro leži u ruci, laganija je i lakše prilazi do naudaljenijeg zuba u vilici - umnjaka. To poredim u odnosu na Curaprox četkicu. Za one koji agresivnije čiste zube, preporučila bih četkicu sa medium vlaknima. Posle pranja zuba ovom četkicom, utisak je da zadovljavajuće opere zube, ali ipak prednost dajem TePe Graphic, koju ću sada predstaviti.



TePe Graphic

Ima soft vlakna, i dezen joj je urađen u vidu cvetnih tema na zelenoj ili žutoj podlozi i Koi šarana na crnoj četkici sa narandžastim vlaknima. Ova četkica je ravno sečena, glava je mala i sužena pri vrhu, ima dugačak tanak vrat, radi boljeg pristupa do najudaljenijih delova usta. U odnosu na Curaprox, vlakna su tvrđa i jednako dobro peru zube. Iako je četkica manje površine, ostavlja zadoovoljavajući efekat pranja. Sa ovom četkicom lako dolazim sa prednje strane do umnjaka zuba. Može čitava tri meseca da se dobro koristi jer se neće lako rascvetati, pa je preporučujem ljudima koji nemaju osetljive desni i zube. 



Interdentalne četkice

- su specijalno dizajnirane za čišćenje između zuba, kao i oko proteza, implantata, gde redvna četkica ne dopire. Sve veličine i modeli  imaju plastični premaz na žici za bezbedno i nežno čišćenje. Četkice su dostupne u nekoliko oblika i veličina:
- Interdentalne četkice Original i Extra Soft se pakuju po: 6, 8, 25 komada,
- Interdentalne četkice Angle se pakuju po: 1, 6, 25 komada.

Dobila sam pakovanje od 6 četkica i svaka se koristi do sedam dana. Ovde se takođe koristi pasta, tako što se ovom četkicom prvo umoči u pastu i onda se čisti međuzubni trougao. Zatim se koncem očisti sama kontakta površina između dva zuba i na kraju operemo običnom četkicom ostale površine zuba. 





Četkica se direktno stavi u međuzubni trougao, povlači se pokretima napred -  nazad i kružnim pokretima se čiste manje dostupne površine. Žica od četkice nije čvrsta, lako se može iskriviti zbog čega je pažljivo treba koristiti prilikom rada. Samim tim produžićete i njeno trajanje. Na nju možete naneti i interdentalni gel, o kome pričamo u nastavku. I jedan poučan video, kako pravilno koristiti interdentalne četkice.

Zubni konac, čačkalice za zube i mini konac za zube


Zubni konac

Obložen voskom, originalno pakovanje od 30 m, koristi se kod osoba gde nenavošteni konac zapinje i kida se između zuba. Konac se aplikuje do gingivalnog džepa, uz stalni kontakt sa površinom zuba i povlačenjem u smeru ka griznoj površini zuba. 

Nedostatak ovog konca je što se lako raslojava i kida, a dobra strana je što je širok i tako u jednom potezu skida plak sa međuzubne površine. Kako se pravilno koristi konac, pogledajte u ovom videu.


Prvi proizvod TePe firme su bile baš ove čačkalice za zube. Tada su bile obične drvene, trouglastog oblika prilagođene međuzubnom prostoru, tako da ih danas koristimo ukoliko nemamo interdentalne četkice pri ruci. Izrađene su od drveta lipe i breze, u tri veličine: X slim ( breza), slim ( breza), medium ( lipa). Postoje dve variijante, sa fluorom i bez fluora. Nisam ih koristila, pa ne mogu da komentrišem. 



Gingivalni gel i interdentalni gel

Gingivalni gel je antibakterijski gel, koji kombinuje prednosti hlorheksidina i fluorida radi obostrane zaštite desni i karijesa. Ima svež ukus mente i aplikuju se u međuzubne prostore upotrebom interdentalne četkice. Koristi se dok traje zapaljenje. Nakon uptrebe bih ga preporučila svakome ko ima probleme sa desnima. Bočica je od 20 ml i ne sadrži abrazive ni alkohol. 

Interdentalni gel služi za zaštitu od karijesa, u međuzubnim prostorima. Interdentalnom četkicom se gel sa fluoridom tu pravilno rasporedi jer je tu i najveći rizik od karijesa. Primena mu je i kod suvih usta, ogoljene površine korena zuba, krunica i mostova... Gel ima ukus mente, ne sadrži abrazive i bočica je od 20 ml.

TePe proizvode možete naći po najpristupačnijim cenama u apotekama "Srbotrejd" i DM drogerijama, a deo asortimana (gel) možete naći u apotekama u drogerijama Lilly.

You Might Also Like

2 comments

  1. Sve si lepo obuhvatila, veoma koristan post. :)
    Što se četkice tiče, meni je u prvi mah bila preslaba, da bih kasnije, kada sam kupila neku koju sam pre koristila, shvatila da je ona pregruba i TePe zapravo taman. :D

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala ti, lepa Katarina.♥ Drago mi je da si pronasla cetkicu koja ti odgovara, verujem da su i TePe prezentacije pomogle da se nuci nesto novo i vidimo gde gresimo u odrzavanju oralne higijene.

    ОдговориИзбриши

Subscribe