Kakav tip kože imate?

7/25/2012

Imate li problema sa licem i da li ste našle tim problemima rešenje?
Videle ste nešto na TV-u na reklami ili kupile po preporuci drugarice kojoj je proizvod fenomenalan, ali vama prosto ne odgovara, lice vam još više "bukne"... Kako je to moguće?  Možda zato što vi nemate isti tip kože kao vaša drugarica!
Daću vam primer moje drugarice koja je bila ubeđena da ima suvu kožu sve do odlaska kod dermatologa koji joj je rekao upravo suprotno!

• Napomena - Neka ovaj test koji ćete sada nadam se "uraditi" ne bude jedini parametar u odredbi vašeg tipa kože već konsultujte i dermatologa.


• Koliko često imate mitisere ili druge flekice nas licu?
- Često (1) Uvek u T-zoni (2) Retko (3) Skoro nikada (4)

• Koliko su vam pore vidljive?
- Vrlo vidljive svuda (1) Pomalo vidljive u T-zoni (2) Jedva vidljive (3) Skoro nevidljive (4)

• Da li vam se koža peruta?
- Skoro nikada (1) Ponekad u predelu obraza (2) Ponekad (3) Često (4)

• Da li vam je lice ikada masno?
- Skoro uvek (1) Često u T-zoni (2) Ponekad (3) Skoro nikada (4)

• Da li se bore formiraju?
- Skoro bez bora (1) Par linija smejalica (2) Vidljive ali ne očigledne, linije oko očiju, usta, čela (3) Duboke linije na nekim delovima, fine na drugim (4)

• Da li vam je koža ikada suva ili zategnuta?
- Skoro nikada (1) Ponekad na obrazima (2) Ponekad (3) Skoro uvek (4)

* saberite bodove koje ste zaokružili i odredite svoj tip kože putem tabele

• 6 – 9 Masna/Problematična koža
• 10 – 14 Kombinovana/Normalna koža
• 15 – 19 Normalna koža
• 20 – 22 Suva koža
• 22 – 24 Veoma suva/starija koža


( Ovaj test je preuzet sa Avon-ovog foruma. )

Mnogo je faktora koji utču na to kakva će nam koža biti a najveći i najbitniji faktor je gen, pa tek onda održavanje kože i sredina u kojoj živimo.

Postoje normalna, suva, masna, kombinovana i vrlo često u kombinaciji sa nečim od malopre navedenog, problematična. Najčešće u kombinaciji sa masnim tipom kože.

• Normalna koža je ( skoro ) bez ijedne mane ( ne mogu reći da je sasvim, jer onda bi to bilo savršeno, a znate kako kažu, savršeno ne postoji :) ), veoma glatkog izgleda, bez masnih odsjaja i upadljivih ( a i neupadljivih ) bubuljica. Znamo svi kad nam izađe po neka, samo ste vi srećne pa to bude samo jedna, eventualno dve.

Kako tretirati ovakvu kožu da bi ostala tako divna?

Umivajte se redovno, neka se koža hrani vodom koja joj je veoma potrebna, bez obzira na tip kože, i mažite neku hidratantnu, blagu kremu kako biste lice održali mekanim.

                          

                          

Suva koža se vrlo često peruta i nakom bubuljica fleke obično ostaju po licu. Da ne zaboravim i rupe, odnosno ožiljke. Ova koža s godinama postaje sve opuštenija i lakše se prepoznaju znaci starenja nego na drugim tipovima kože. Razlog tome je taj što nije dovoljno elastična i stalno je "žedna", a obično joj nije dovoljna samo voda... Ali je vi pijte u što većim količinama.

Kako tretirati ovakvu kožu
kako bi poboljšali njen izgled?
Suvoj koži je potrebna nega koja u sebi sadrži aloju, med, mleko, sve što može da je "nahrani" i omekša. Pilingom povremeno skinite perutavu kožu ali ne preterujte sa korišćenjem ovih proizvoda! Ne dozvolite vašem suvom licu da bude izloženo suncu bez adekvatne zaštite jer može biti "presušeno", a to nikako ne želimo zar ne?

                                     

Masna koža se sija i zimi i leti. Ovakva koža ima vrlo često veoma vidljive pore, a akne i mitiseri su neizostavni.  Za masnu kožu i mitisere preporučuje se kikiriki, ali ne naravno masan i slan. :) Kreme su na masnom licu više nego suvišne. Krastavac je nešto što ne suši kožu mnogo ali dovoljno i veoma prija masnoj koži, u naravno, umerenim količinama. Takođe i pruža osećaj blagog zatezanja. Žene/devojke koje imaju kapke sklone mašćenju obično imaju mnogo manje bora oko očiju u starosti.

Kako tretirati masnu kožu?

Koristite gel za umivanje koji ne presušuje kožu ( znači ne preterujte s proizvodima koji u sebi sadrže alkohol ) jer onda može doći do perutanja kože. To nam se ne dopada. Preko dana koristite neku dermatološki ispitanu kremu sa SPF-om jer je masna koža podložna stvaranju akni i sunce joj se baš ne dopada mnogo.

                                

                                      

Kombinovanu kožu tretirajte slično kao masnu s tim što proizvode koji isušuju, tačnije odstranjuju višak sebuma koji se luči i izbija na površinu vaše kože, koristite samo po masnim delovima lica a one hidrirajuće po suvim. Nije mnogo teško kao što kažu...
A i vi ne verujte svemu što čujete. Možda baš ja sada pričam koješta! :)

                            

Znajte da alkohol znatno isušuje kožu i pomaže joj da izgubi elastičnost i mekoću.

Podelite sa nama neka vaša iskustva, možda nekome ko ovo čita, baš vaše iskustvo pomogne. Bilo kakvo pitanje, možete nam postaviti ovde u komentarima, poslati nam na našu e-mail adresu joannesviewoflife@hotmail.com ili na našoj Fejsbuk stranici.

I HVALA VAM JOŠ JEDNOM NA 10.000 PREGLEDA.

You Might Also Like

1 comments

  1. Uvek mi po ovim testovima ispadne da mi je koža normalna ali ja, koa i skoro svako žensko, nikada nisam zadovoljna i uvek mi nešto fali :D

    ОдговориИзбриши

Subscribe