Kako da pravilno tretirate vašu kosu?

7/28/2012

Ovih dana se bavimo pitanjima, odgovorima i dubljim objašnjenjima o svemu i svačemu kao što možete primetiti.
Danas je došla na red kosa. Ona može biti normalna, suva, masna ili kombinovana.

• Suva kosa se ili "rađa" kao takva ili smo je raznim faktorima uništile. Farbanje, blajhanje, fen, presa za kosu, figaro, sunce, snažan vetar, veoma hladne zime, a čak i prirodno sušenje... Kosa izgleda beživotno, podseća na metlu i deluje kao da nikada nije prljava, pa može da se ne pere jako dugo.
Pomozite joj tako što ćete je negovati pomoću ulja za kosu, pakovanja, regeneratora ali i vrlo bitno - maski za kosu! One iz domaće radinosti, one o kojima su nam bake i mame pričale, a mi mislile da to sve ima da se kupi, zašto bi se mi mučile... Zapravo su najbolje! Takvih maski ima puno, a neki od sastojaka koji pomažu suvoj kosi u oporavku su žumance, maslinovo/čičkovo/bademovo/ricinusovo ulje, med, pantenol. Jedite što više tunjevine, zbog proteina i omega masnih kiselina koje u sebi sadrži. Radite tretmane kose ustaljenim rasporedom u mesecu i trudite se da je ne sušite toplotnim aparatima, a pokušajte da je sušite uvijenu u popilotne ili sa nekom kapicom na glavi. Zvuči možda čudno ali pomaže.

                        

• Normalna/zdrava kosa uvek izgleda sveže i ne traži da bude previše često prana. Ali je treba prati kako biste je nahranili. Koristite šampon i regenerator i to će vam biti sasvim dovoljno. Serumi za krajeve mogu samo da vašu kosu učine još sjajnijom i lepšom. Upotreba toplote na kosi svakako je šteti.

                             

• Masna kosa je veoma problematična. Na nju utiče hiljadu faktora. Ishrana, lučenje žlezda kao genetski faktor, stres, okolina u kojoj živite i sastav vazduha kojim se krećete ( znate, kada letite :) ), prekomereno češljanje, dodirivanje kose rukama, hormonski disbalans... Ovakva kosa se nakon pranja može umastiti za samo nekoliko sati ili dan, dva...  Nemojte koristiti balsame i pakovanja, a ni slučajno kreme za kosu.  Koristite šampone za volumen kako bi vam kosa bila bujnija i ne ispirajte je hladnom ili vrućom vodom, već mlakom, jer joj u suprotnom otklanjate svu masnoću pa ona ima potrebu da to sve nadoknadi. Treba je prati što češće jer od previše masnoće može doći do začepljenja lojnih žlezda i onda kosa može da počne da opada.

                                 

• A kombinovana kosa je u korenu masna a pri krajevima suva, jer smo je peglale i loknale prečesto. Koristite neki balsam ali ga ne stavljajte na sam koren, vec pri krajevima i malo o'ladite sa presom i figarom. :)

                      

                                 

Ukoliko imate pitanja, iskustva ili preporuke... Znate već!
Uživajte u ovom postu i negujte svoju kosu.

You Might Also Like

0 comments

Subscribe