Domaći brendovi: Hedera Vita Šampon za dubinsko pranje kose (protiv peruti) od zeolita i aktivnog uglja i Opčinjava sapun za lice i kosu od ume ( bele gline)

12/09/2016



Šta je dubinsko pranje kose? Dubinsko pranje kose je tretman za koji se koriste posebni šamponi, sa ciljem da se kosa i koža glave detaljno očiste od svih naslaga koje su nastale prethodnim tretiranjem kose drugim običnim šamponima, regeneratorima, kremama, farbama za kosu, gelovima, lakovima... Ovaj tretman se spovodi jedanput mesečno ili češće, a što zavisi od količine masnoće na kosi i koži glave: što je koža masnija može češće da se koristi, ali postoji opasnost da kosa postane i previše suva. Tako zaključujem da kod svakog individaulno zavisi koliko će često koristiti ovaj šampon. Uloga ovog tretmana je da se ukloni sva prljavština i naslage na kosi i koži glave koje nastaju zbog boravka u zagađenoj gradskoj sredini, u vodi sa bazena, teških metala koji se nalaze u običnoj vodi, kamenca i hlora. Primena dubinskog pranja kose je dosta široka. Pre farbanja kose, dva ili tri dana opere se kosa ovim šamponom i time postižemo otvaranje kutikule dlake da bi farba lakše ušla u dlaku i da bi se dobio bolji efekat farbanja. To se naročito odnosi ukoliko se kosa farba u svetlije tonove. Na isti ovaj način se priprema kosa i pre primene keratinskog tretmana za dlaku. Pranjem kose možemo da postignemo efekat većeg volumena kose, i to se naročito odnosi na jako masnu kosu. Regenerator se može staviti posle pranja i sušenje samo na krajeve kose, a da ona i dalje zadrži potreban volumen. Za gustu, suvu u kovrdžavu kosu preporučuje se tretman u tri koraka, pranje kose, stavljanje maske za hidrataciju i regenerator za zatvaranje kutikulu dlake. Dakle da zaključimo, šampon za dubinsko pranje kose isključivo temeljno čisti kožu glave i kosu. On je ne hrani, ali je potpuno priprema za tretman koji ćemo kasniji primeniti, proteinsku masku, ampule, hranljive kreme za oblikovanje kose...



Hedera Vita je napravila jedan takav šampon, u okviru svoje kolekcije šampona sa zeolitom i aktivnim ugljem. Hedera je domaći proizvođač kozmetike iz Loznice, koji po kvalitetu proizvoda ne zaostaje ni malo za stranim renomiranim proizvođačima tog tipa. 
Moj problem je bio seboroični ekcematozni dermatitis, koji se manifestovao preteranom suvom peruti i crvenim pločama koje su se nalazile na čeonom delu, na granici sa kosmatim delom kože glave. Primetila sam da pri pranju kose sa bilo kojim drugim šamponima sa sulfatima ili bez sulfata u sebi, dolazi do pogoršanja ili kratkotranih poboljšanja nakon čega stanje bude još gore. Hederu sam prvi put kupila u oktobru mesecu i od tada sam je koristila dva puta nedeljno. Posle jedan do dva dana od prvog pranja, promene su se ublažile, svrab se smanjio, nije više bilo ni tolikog peckanja. Sve u svemu videla sam da šampon da jako dobro deluje i ja sam nastavila da ga primenjujem dalje. 



Moja kosa je jako gusta, a dlaka tanka i kovrdžava, pa je u prva dva pranja bilo dosta teško da doprem do kože glave i da tamo nanesem šampon. Međutim vremenom sam se izveštila, a i očigledno je da su se skinule te naslage sa kože i kose, pa je proces pranja postao mnogo jednostavniji. Kosu prvo dobro namokrim, šampon utrljam na dlanove mokre, utrljavam ga jagodicama na koren kose i kožu glave. Ostavim da deluje oko pola minuta i onda ga isperem mlakom vodom u potpunosti. To ponoviti još jednom. Ovakav tretman sam koristila bez primene maski za kosu ili bilo kakvih proizvoda za oblikovanje kose jedno dve nedelje, dok se te promene na koži u potpunosti nisu povukle. 


Sastav šampona je takav da nikako ne iritira kožu glave: blagog je mirisa, dobro peni, nije ljut u kontaktu sa očima. Dobro se ispira i oseća se da je posle pranja, koža i kosa su jako čisti. Kosu prirodno sušim bez feniranja, ona je lepršava, sa volumenom, nije previše mekana. Na kosi sam ranije izvlačila pramenove, pa su sada oni za nijansu svetliji. 
Ovom šamponu ću dati veliki plus u odnosu na sve druge posebne šampone koje sam koristila za svoj problem. 
Šampon je u originalnom pakovanju od 200 ml, na vrhu ima dozer i šampon pre upotrebe je potrebno promućkati. Cena ovoga šampona u DM-u je oko 600 din. ( jedino taj proizvod od šampona Hedera Vita se prodaje u DM-u), a ako se naruči direktno iz Hedere pouzećem je 500 din. Ostala mesta gde možete naći proizvode Hedera Vite, možete naći na njihovom sajtu. Za ovu cenu, kvalitet je više nego odličan. 
Sledeće nedelje ću početi da koristim njihov poseban šampon samo protiv peruti, pa ćemo videti rezultate. 



Firma ''Opčinjava" iz Babušnice sa juga Srbije, proizvodi sapun od bele gline ( ume), sa dodatkom mirisa hidrolata cveta lavande. Sapun je ručne izrade, suši se prirodno na suncu, nema nikakvih veštačkih dodataka, boja i u pakovanju je od kartona sa utisnutim imenom u vidu žiga, ljubičaste boje. 



Bela glina ( kaolin) je poznata po svojstvima apsorpcije nečistoća i prekomernog sebuma, može se primenjivati kako za kožu lica, tako i za kožu glave i kosu. To je prirodno sredstvo za detoksikaciju, koje se nakon nanošenja na kožu lica ispira vodom i koža iza toga ostaje čista, blistava, mekana, bez zatezanja i bez perutanja. Sapun ne peni, već se vlažnim rukama sapun nanese između dlanova, pa na lice. U njemu su sitne granule koje daju efekat pilinga, i zato ne treba biti previše grub prema koži lica pri nanošenju sapuna jer može doći do oštećenja i neželjenih sitnih bubuljica. Takođe sapun ne treba potapati u vodu jer se lako rastvara. 



Koristim sapun od oktobra za pranje lica redovno uveče, nakon skidanja šminke mlekom. Šminka se mora potpuno skinuti, jer sapun ne skida dovoljno tečni puder (Revlon ColorStay). Sapunom operem kožu vrata i dekolte, isperem mlakom vodom, a zatim hladnom isprskam da zatvorim pore. Kožu osušim peškirom tapkajući i poprksam njihovom lavandinom vodicom, a može i ružinom vodicom drugog proizvođača. Posle toga nanesem odgovarajuće ulje i kremu. 



Posle nekoliko pranja primetila sam da mi je koža mnogo bolja, ujednačenog tena, bez sitnih beličastih milija (bubuljica) na obrazima. Ne stvaraju se ni veće akne niti mitiseri, koža nije zategnuta, perutava, mekana je, sa mnogo boljom cirkulacijom, pa su i ožiljci manje uočljivi, ako ih imate. 
Za kožu glave bih ipak preporučila belu glinu u prahu, jer je lakša da se nanese i rasporedi po temenu glave. Tu na koži glave deluje nekoliko sati pa se ispere uobičajnim šamponom koji koristite. Taj postupak se može ponavljati do dva puta nedeljno. 
Na kraju mogu da kažem da ovaj sapun mogu svi da koriste bez obzira na tip kože lica, pakovanje je jako simpatično i rustično i veoma prigodno da se nekome da kao poklon za Novu Godinu.
Može se samo kupiti u Lilly-ju po ceni od 130 din. a sapun istog proizvođača koji je samo od bele gline je oko 200 din.
Ovo pakovanje ume može da traje do mesec, mesec i po dana ako se koristi samo za lice.



Do narednog posta, veliki pozdrav!

You Might Also Like

5 comments

  1. Ovaj sampon moram da probam :) Sapun cu da preskocim jer koristim masku od bele gline 2-3 puta nedeljno i fantasticno se pokazala za moju kozu lica :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hedera Vita me je odusevila. Jedva cekam da probam jos neke njihove proizvode. Bas mi je drago sto imamo tako odlican brend. Bela glina je divna za kozu, rezulalti se brzo uocavaju. I dopada mi se sto se radi o prirodnom sastojku, koji je tako ucinkovit. :)❤

      Избриши
  2. Sjajan post kao i svi ostali :) u principu svaki preparat za kozu lica , ovde preporucen ,sam probala i odlicno je delovalo , probacu i ovaj sapun - hvala puno sto izdvajas dobre proizvode meni olaksava potraznju!

    Samo tako nastavi :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aaaa,draga Magdalena ❤ Bas mi je drago ako sam pomogla, ovaj sapun od skora koristi i moja sestra i takodje je zadovoljna. Nadam se da ce i tebi odgovarati, volela bih da cujem i tvoje utiske! :) Hvala na citanju, komentaru, saljem srdacan pozdrav! 💐😘💕

      Избриши
  3. Da li znate gde se moze kupiti ili poruciti sapun od bele gline?

    ОдговориИзбриши

Subscribe