Nega kose: Bademovo,kokosovo,ricinusovo ulje...

4/13/2012

       Ulja su izuzetno korisna u nezi kose i mogu biti odlična dopuna maskama i regeneratorima koje inače koristite. Mogu se koristiti pre ili posle pranja, ja ih lično koristim pre pranja kao dodatak nekim maskama koje pravim kod kuće. Ulja su korisna zato što na izvestan način imitiraju prirodna ulja koja luči koža glava (sebum), koja čine kosu elastičnom i manje podložnom na promene nivoa vlage u vazduhu. Pranjem kose se uklanjaju neka od ovih prirodnih ulja.


Maske s bademovim i ricinusovim uljem su poznate kao prirodni tretmani koji pripomažu brži rast kose i sprečavaju perutanje kože glave. Sprečavaju lomljenje dlake, s druge strane, hrane i smiruju kožu glave, uspešno uklanjaju izumrle ćelije koje se lepe za gustu strukturu ulja, a ricinusovo ulje, sprečava nastanak  gljivica koje su čest uzrok peruti,kao sto smo rekli u predhodnom postu. Ova ulja ne izazivaju rast kose, već samo pomažu da kosa raste brže i kvalitetnije. Takođe,ova ulja ne utiču na promenu boje kose,još manje na farbanu. 

Bademovo ulje
Od orahovog možete da dobijete crniji sjaj ako imate tamnu kosu. Čičkovo, da dobijete sjaj na plavoj kosi, onaj zlatasti. Kamilica je dobra za plavu kosu, orahovo/žalfija čaj za tamniju kosu. Bademovo ulje podpomaže rastu trepavica i daje bujnost,sprečava lomljenje. Pre spavanja namažite malo svoje trepavice, i videćete rezultat posle samo nekoliko puta,ulje je gusto tako da vam ne treba mnogo.
Što se tiče kokosovog ulja, prosto ga obožavamo! Definitivno je najbolje,jer je kosa svilenkasta i nije suva,što je najbitnije, za one koje imaju tretiranu kosu i prirodno kovrdžavu. Obratite pažnju kada ga kupujete na to da bude 100% kokosovo ulje, nerafinisano, bez mirisa i ukusa, ova jeftinija su uglavnom "mešavine" čiji je glavni sastojak mineralno ulje i onda im dodaju miris kokosa i to nazovu "kokosovo ulje". Probajte da ga pronađete u prodavnicama „Zdrave hrane“,ono je namenjeno prvenstveno za ishranu i 100% je kokosovo ulje.  Prodaje se u teglicama i u čvrstom je stanju na sobnoj temperaturi (više liči na puter-margarin, nego na ulje). Košta oko 400 din.


Kokosovo ulje

Ricinusovo i bademovo, kupujemo u Lilly drogerijama,proizvođač je "Galafarm", u bočici od 50ml i košta od 130 do 170 din.u zavisnosti od toga koje uzimate. Ono što je bitno, ova ulja se ne troše brzo,jer su gusta,već je dovoljno malo da nanesete i utrljate u kosu i time potpomažete cirkulaciji kože glave. Morate imati na umu, da su rezultati vidljivi nakon dva i po meseca, do tri, kao i svih preparata, ne očekujete odmah reziltat. Od kada koristim ova ulja, moja kosa se preporodila, zdravija je, sjajna i nije više toliko suva, jer imam prirodno kovrdžavu i zadovljna sam posle tri meseca korišćenja,a to primećuju i ljudi u mojoj okolini.

Bademovo ulje
Ricinusovo ulje

U jednom od sledećih postova, koji ćemo da prikažemo u obliku tutoriala, pokazaćemo Vam kako mi pripremamo maske za kosu na bazi ovih ulja.  
Do tada, negujte svoju kosu,ona je odraz ženstvenosti i negovanosti.

Do sledećeg posta, uživajte...

You Might Also Like

3 comments

  1. Анониманјул 19, 2015 10:17 PM

    Koristim Argan i badem ulje marke ALVERDE,pre pranja,fantasticno je!Probajte,potpuno je prirodno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno na predlogu i podeljenom iskustvu! :) Bas cu ga potraziti i probati! :)) Pozdrav ♥

      Избриши

Subscribe