Iz domaće radinosti: Piling za kožu na bazi meda

5/17/2012


Drage moje,
u današnjem postu sam odlučila da vam prikažem kako ja pripremam piling za kožu na bazi meda, limuna i soli.
Na bazi ovih sastojaka, ovakav piling radim već četiri meseca, jednom do dva puta nedeljno i zbog dobrog učinka i dejstva sam poželela da ga i podelim sa vama. Lično volim preparate koje mogu sama da napravim kod kuće, od sastojaka koje imam u kuhinji, ali ne volim da sama recepte izmišljam, već gledam da to bude provereno i da daje dobre rezultate. Da ne dužim priču, ovo je po meni jedan od najboljih pilinga za kožu na bazi prirodnih sastojaka koje sam do sada isprobala i čijim sam rezultatom jako zadovoljna, jer koži daje mekoću, smanjuje masnoću i izjednačava ten.
Na slici vidite sastojke koji su nam potrebni: 
-MED
-LIMUN
-SO


1. KORAK: U posudu stavljam jednu kašiku meda. Med koji ja trenutno koristim je livadski.


*Zašto je med važan? Med obiluje mineralima, šećerima, vitaminima, enzimima koji može da smiri osetljivu kožu, regeneriše suvu kosu i osveži ispucale usne. Zahvaljujući sadržaju amino-kiselina, med je odličan saveznik suve i oštećene kose. Njegovi šećeri pomažu da vlas postane sjajna i glatka. Deluje antibakterijski na kožu glave i zbog hranljivih sastojaka koje sadrži, regeneriše i smiruje iritiranu kožu, pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože.

2. KORAK: U činiju sa medom dodajem pola kašike soli. U zavisnosti od toga koliko ste prethodno dodali meda, možete staviti i jednu celu kašiku, sve je odokativno. Ja sam koristila kuhinjsku so, morsku, sitniju, a možete i krupniju. Sve zavisi šta imate.



*Zašto je so važna? So je bogata mineralima i jodom koji potpomažu u regenerisanju kože, uklonjanju mrtvih ćelija, smanjuje pore i mitisere, uravnotežava masnu T zonu. Savet: Primetili ste da tokom leta, kada ste na moru, od morske soli koža vam se iščisti od bubuljica, mitisera. To možete isto da postignete i kod kuće, tako što ćete u šerpicu staviti so u vodu, prokuvati i inhalirati se, a zatim tu vodu staviti na neku gazu ili krpu i držati nekoliko minuta na lice i posle skinuti. To je još jedan savet koji primenjujem ponekad, kada imam vremena.

3. KORAK: U činiju dodajem i limun, iscedim malo,  ne morate puno, ja sam ovog puta malo više iscedila, ali čisto toliko da bude malo na površini.




*Zašto je limun  važan? Limun je odlično rešenje za blistav ten, ali ume blago i da isuši kožu, pa posle ovog postupka ne zaboravite da kožu nahranite kremom. Takođe, potpomaže da pege posvetle, ali taj proces je malo dugotrajniji. Ako želite da posvetlite kosu, takođe limun može da vam pomogne u tome, samo što ja nisam neki ljubitelj više toga, jer mi kosa izgubi vlažnost i postane suva.

4. KORAK: Sve zajedno pomešam, lepo umutim, stvorim jednu homogenu smesu i piling je spreman da se stavi na lice i utrlja na čistu kožu. 


Ovog puta mi je ispalo malo tečnije, ali najbolje je kada se med prirodno kristalizuje i stvori jednu homogenu smesu. 

Nije loše da smesu držite na licu nekih 5 do 10 min., a zatim isperete mlakom vodom. Ne zaboravite da posle ovog postupka lice nahranite kremom. Koža će vam biti meka, što bi se reklo kao bebina guza - daje osećaj čistoće, uklanja mrtve ćelije i ten će vam biti nekako svežiji, a i koža vam se nekako pročisti. Ja prosto ovaj piling obožavam, a nadam se da sam i vama pomogla i da ćete možda probati. Volela bih da čujem vaše utiske i komentare. Ako ne potrošite sve, kao ja, možete iskoristiti i namazati na dekolte.

Savet plus: Leti za piling iskoristite grožđe, najbolje je, samo ga operete i utrljate na lice nekoliko grozdova. Grožđe sadrži minerale, vitamine, nezasićene masne kiseline i voćne kiseline, kožu štiti od starenja, čisti, dezinfikuje kožu i sužava pore, osvežava ten.

Do sledećeg posta, uživajte...

You Might Also Like

4 comments

  1. odlican post! ja cu ovo da probam koliko veceras, pa se javljam kasnije sa utiscima :)

    ОдговориИзбриши
  2. Анониманмај 31, 2012 4:48 PM

    Maska je odlicna!! Stvarno mi je lice posle nje bilo meko..ma divno :) Daj stavi nesto poput ovoga ali za kosu..;) Vasa verna citateljka J.M. :* :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da ti se dopada! Važi, u jednom od sledećih postova objaviću i masku za kosu :)

      Избриши

Subscribe